Bombterrorn

Bomboffret i Lund fick ansiktet sönderslitet – förundersökningen läggs ner

Publicerad 3 februari 2020 kl 10.29

Inrikes. Den 23-åriga kvinna som fick mycket allvarliga ansiktsskador i samband med ett bombdåd i Lund i september har nu fått tillbaka delar av sin syn, berättar hon i DN. Samtidigt har förundersökningen lagts ned.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i september förra året som en 23-årig kvinna skadades svårt när en bomb exploderade utanför en mindre mataffär i centrala Lund.

Polisen skrev på sin hemsida att kvinnan, som är student vid Lunds universitet, hade fått mycket allvarliga ansiktsskador.

Bomben var så kraftig att tryckvågen kändes en halv kilometer bort. En övervakningsfilm visar hur kvinnan slungas till marken.

Nu berättar 23-åringen själv om händelsen.

– Jag minns att jag kände på ansiktet, det var blött, och när jag kände på mitt vänstra öga var allt bara mjukt, säger kvinnan till DN och förklarar hur hon skrek på hjälp.

Enligt DN skars henne ansikte sönder av jättesmå bitar betong och trä som hade orsakats av explosionen. Hon fick hundratals sår i ansiktet och på sina händer och anklar.

Skadorna var så allvarliga att kvinnan syns blev nedsatt till två procent. Hon blev alltså i princip blind. Nu har dock två ögonoperationer gjort att hennes syn förbättrats avsevärt, även om den ännu är nedsatt. Hon har kunnat fortsätta sina studier.

Den 23-åriga studenten förklarar också i tidningen hur hon kände oråd precis innan bomben exploderade. Hon kände nämligen lukten av svavel och såg hur en grå avfallspåse stod malplacerad vid livsmedelsbutiken, som någon sekund senare sprängdes.

Idag har hon kvar en stark känsla av oro och går alltid omvägar förbi soptunnor.

Polisen tror att motivet bakom händelsen har att göra med den sprängda butikens ekonomi och säger i DN att det säkert finns personer som vet vilka de skyldiga är. Samtidigt har förundersökningen lagts ner, eftersom man inte kommer vidare i utredningen. Den kan dock öppnas på nytt, om polisen får in nya uppgifter.


Nyheter från förstasidan

FHM tvärvänder om munskydd: "Kan faktiskt hjälpa"

"Vi får ny kunskap hela tiden." Sverige bygger kapacitet för att kunna coronatesta 100.000 personer i veckan.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0