Hovrätten för västra Sverige.

"Bortträngda minnen" inte nog som bevis

Publicerad 12 december 2014 kl 16.34

Lag & Rätt. En man från Göteborgstrakten dömdes i somras i tingsrätten för att ha begått sexuella övergrepp på sin dotter. Men nu frias han av hovrätten, som konstaterar att bevisen – minnen som den nu vuxna dottern påstår sig ha återuppväckt genom terapi och hypnos – inte håller.

Gilla artikeln på Facebook

Därmed ogiltigförklarar hovrätten den kontroversiella teorin, utbredd sedan Sigmund Freuds dagar, att man kan locka fram "bortträngda minnen" från barndomen genom olika typer av ritualer.

Dottern hävdar att övergreppen började i början av 1990-talet, då hon var fyra år, och fortsatte i knappt ett årtionde. Det var först i 25-årsåldern, efter att hon genomgått hypnosterapi, som minnena om övergreppen kom tillbaka, påstår hon.

Under rättegången i tingsrätten användes kvinnans psykolog Barbro Backner Ahlström som ett expertvittne som försäkrade att "bortträngda minnen" verkligen existerar.

– Vi har ett fantastiskt försvarssystem för att bita ihop och gå vidare, sade Backner Ahlström enligt GP.

I hovrätten vittnade dock docenten i psykologi Rickard Sjöberg, som i sin genomgång av forskningsläget kunde visa att den metod som använts medför en markant risk att locka fram falska minnen. Rätten konstaterar i sin dom att de påstått bortträngda minnena inte duger som bevis och friar därför pappan, som hela tiden har nekat till anklagelserna.

– Jag skulle bli förvånad om den här typen av mål kommer upp på nytt i svenska domstolar, säger mannens advokat till Sveriges Radio.

En lång rad svenska män har tidigare mot sitt nekande dömts för sexuella övergrepp som deras döttrar påstått sig ha kommit till insikt om efter att ha genomgått liknande terapi.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Lag & Rätt

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0