Hovrätten för västra Sverige.

"Bortträngda minnen" inte nog som bevis

Publicerad 12 december 2014 kl 16.34

Lag & Rätt. En man från Göteborgstrakten dömdes i somras i tingsrätten för att ha begått sexuella övergrepp på sin dotter. Men nu frias han av hovrätten, som konstaterar att bevisen – minnen som den nu vuxna dottern påstår sig ha återuppväckt genom terapi och hypnos – inte håller.

Gilla artikeln på Facebook

Därmed ogiltigförklarar hovrätten den kontroversiella teorin, utbredd sedan Sigmund Freuds dagar, att man kan locka fram "bortträngda minnen" från barndomen genom olika typer av ritualer.

Dottern hävdar att övergreppen började i början av 1990-talet, då hon var fyra år, och fortsatte i knappt ett årtionde. Det var först i 25-årsåldern, efter att hon genomgått hypnosterapi, som minnena om övergreppen kom tillbaka, påstår hon.

Under rättegången i tingsrätten användes kvinnans psykolog Barbro Backner Ahlström som ett expertvittne som försäkrade att "bortträngda minnen" verkligen existerar.

– Vi har ett fantastiskt försvarssystem för att bita ihop och gå vidare, sade Backner Ahlström enligt GP.

I hovrätten vittnade dock docenten i psykologi Rickard Sjöberg, som i sin genomgång av forskningsläget kunde visa att den metod som använts medför en markant risk att locka fram falska minnen. Rätten konstaterar i sin dom att de påstått bortträngda minnena inte duger som bevis och friar därför pappan, som hela tiden har nekat till anklagelserna.

– Jag skulle bli förvånad om den här typen av mål kommer upp på nytt i svenska domstolar, säger mannens advokat till Sveriges Radio.

En lång rad svenska män har tidigare mot sitt nekande dömts för sexuella övergrepp som deras döttrar påstått sig ha kommit till insikt om efter att ha genomgått liknande terapi.


Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus