Vid en BRF-konkurs omvandlas bostäderna till hyresrätter med en ny ägare som värd. De gamla ägarna får bo kvar, men de förlorar sina bostadsrätter och allt som har betalats för respektive bostadsrätt.
Man har dessutom fortfarande kvar sina skulder för bolånet. En bostadsrättsförening som går i konkurs innebär därför stora ekonomiska förluster för bostadsrättsinnehavarna.
Ekobrottsmyndigheten uppger för SVT att byggherrar numera ofta sitter kvar i styrelserna i nybildade bostadsrättsföreningar och inte låter de boende få bilda styrelse eller få insyn i ekonomin. Det kan vara ett tecken på att konkurs är nära.
I ett nybyggt bostadsområde med parhus i Södertälje ser det ut på det sättet. En revisor har hoppat av och några årsredovisningar lämnas inte ut. Allt tyder på att föreningen har stora skulder som mörkats. När SVT försöker få tag på styrelsen så vill ingen prata.
Vid årsskiftet hade 370 föreningar skulder hos Kronofogden, enligt en sammanställning från SBC. Det är en ökning med 298 procent på tio år, då 93 föreningar hade förfallna skulder vid årets slut.