Damberg: "Gängen har fått växa i decennier"

Publicerad 4 juli 2020 kl 09.17

Inrikes. Gängbrottsligheten i Sverige fortsätter och den kommer inte gå att lösa snabbt. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i P1-morgon på lördagen. Varken "Rimfrost" eller coronasmittan har stoppat gängen, konstaterar han.

Gilla artikeln på Facebook

Gängkriminaliteten har bitit sig fast i Sverige och ser knappast ut att försvinna inom en snar framtid.

Det är bilden som målas upp i P1-morgon i dag, där inrikesminister Mikael Damberg ersatte Stefan Löfven under partiledarintervjun.

Fokus låg på gängkriminaliteten, som bara fortsatt härja i landet. Trots coronasmittan och polisens storsatsning "Rimfrost", som av kritiker anklagats för att vara en kuliss, ökar skjutningarna i landet.

Det polisens satsning lyckades med, enligt statsrådet, var åtminstone att visa att man är offensiv. Han tror också gängmiljöerna försvagats.

– Jag tror att det var många som hade hoppats på att inte minst coronapandemin skulle göra det svårare för de kriminella gängen att få in narkotika, och att det skulle påverka deras verksamhet. Det verkar inte ha gjort det, säger Mikael Damberg till Sveriges Radio.

Enligt Damberg kommer det bli svårt att vända utvecklingen.

Nu har kriminaliteten i Sverige gått så lång att SR-programledaren på allvar undrar om detta är den "nya normalbilden" i Sverige.

Men på det svarar inrikesministern nej. Han tänker inte "acceptera" att normalbilden i Sverige är den brottslighet som nu sker, säger han. Men enkelt tror han alltså inte det kommer bli att få bort den.

– De här gängen har fått växa sig starka i Sverige under decennier. Att tro att yrkeskriminella lägger av med kriminalitet bara för att polisen kraftsamlar under ett antal månader, det tror jag inte är realistiskt.

Regeringen har tagit fram ytterligare en "lösning" på brotten, det så kallade 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet. På detta sätt ska man "trycka tillbaka" gängen, hävdar ministern.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tre döda i tågolycka i Skottland

Sex till sjukhus. Jordskred tros ligga bakom svåra tågolyckan.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0