Maktstriden i SD
Riksdagsledamöterna David Lång, Björn Söder och Mikael Jansson.

De utmanar om makten i SD efter SDU-kaoset

Publicerad 16 september 2015 kl 10.07

Politik. Riksdagsledamöterna Björn Söder, Mikael Jansson och David Lång har meddelat Sverigedemokraternas valberedning att de "står till förfogande till samtliga poster i partiet", rapporterar Expressen. Det är dock inte aktuellt att utmana Jimmie Åkesson om ordförandeposten, enligt tidningen.

Dela artikeln

Expressen hänvisar till egna källor och uppger att Björn Söder under lång tid har varit i konflikt med framför allt Mattias Karlsson. Enligt tidningen var det Karlsson som drev igenom petningen av Söder som partisekreterare tidigare under året.

Trion uppges också stå nära SDU:s avgående ordförande Gustav Kasselstrand som de enligt Expressen umgås med privat. Kasselstrand uteslöts under kuppartade former av partiledningen i våras.

I det toppstyrda SD fattas många beslut som normalt hanteras av kongressen istället av partistyrelsen, som genom partiets stadgar har getts befogenhet att exempelvis utesluta höga företrädare.

Av partistyrelsens 15 ledamöter sitter idag 14 i riksdagen, där Mattias Karlsson är gruppledare. Systemet har fått intern kritik eftersom det innebär att styrelsens ledamöter sätter sina skattefinansierade miljoninkomster på spel om de går emot Karlsson i någon viktig fråga. Detta anses vara den viktigaste orsaken till SD:s omdebatterade toppstyrning.

Att Björn Söder, Mikael Jansson och David Lång kandiderar till partistyrelsen utan godkännande från Mattias Karlsson innebär sannolikt att de sparkas från riksdagen inför nästa mandatperiod, om inte SD:s medlemmar sätter stopp för det hela under partikongressen Landsdagarna i november.

Uppdatering: Björn Söder har bekräftat kandidaturen på Facebook, där han också skriver att det inte handlar om att utmana Åkesson om ordförandeposten.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.