Böneutropen i Växjö
DN:s rubrik i helgen.

DN: Sverige måste tillåta böneutrop – annars är vi inget "civiliserat" samhälle

Publicerad 12 mars 2018 kl 10.50

Inrikes. Böneutrop ska tillåtas i Växjö. Det är budskapet från Bonnierägda Dagens Nyheter. Enligt tidningen mäts ett lands "grad av civilisation" i hur minoriteter behandlas.

Gilla artikeln på Facebook

DN, som under Peter Wolodarskis ledarskap sagt att man ska bedriva "agendasättande journalistik", propagerar nu för att böneutrop ska tillåtas i Sverige.

Det är en självklarhet, menar tidningen.

"Svenska muslimer är inte gäster som ska vara tacksamma för alla förmåner de får av värdfolket", skriver DN i en ledare på lördagen angående diskussionen om böneutrop från moskén i Växjö.

Enligt DN är det bara teokratier i Mellanöstern som trakasserar medborgare bland annat genom att förbjuda kyrkor.

Om Sverige inte tillåter böneutrop, så är vi inte bättre än länder som Saudiarabien och sällar oss till gruppen av "religiösa fundamentalister".

Bonniertidningen hävdar vidare att ett lands "grad av civilisation" mäts i hur minoriteter behandlas. Förskjutande av en minoritet är början till förföljelse av gruppen, skriver DN, och påstår att förbud mot böneutrop skulle skapa motsättningar mellan muslimer och ickemuslimer.

Dagens Nyheter förklarar också att det inte går att skilja på böneutrop och gudstjänster. Enligt tidningen kan nämligen ljudet från kyrkklockor "lika gärna tolkas som ett uttryck för makt".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0