Asylkaoset
Den danska vänsteraktivisten och författaren Lisbeth Zornig Andersen, till höger, dömdes idag för människosmuggling.

Smugglade syrier till Sverige – döms för människosmuggling

Publicerad 11 mars 2016 kl 19.08
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Den danska författarinnan och vänsteraktivisten Lisbeth Zornig Andersen dömdes idag för människosmuggling efter att ha smugglat in en syrisk familj till Sverige, skriver The Guardian.

Gilla artikeln på Facebook

Zornig Andersen döms att betala motsvarande 28.000 svenska kronor i böter som straff för att hon förra året smugglade den syriska familjen över gränsen mellan Tyskland och Danmark. Hon och hennes man hjälpte därefter syrierna vidare till Sverige som då hade mer generösa asylvillkor än idag och där bostad och bidrag väntade på dem.

Den 48-åriga författarinnan är den senaste i raden av vänsteraktivister som döms för den människosmuggling de passade på att genomföra medan asylkaoset var som värst i höstas. Tidigare i år dömdes en 41-årig man till böter för att ha smugglat fem afghaner, skriver Avisen.

Sammanlagt har polisen identifierat 279 kriminella som ägnat sig åt människosmuggling och fler fällande domar är att vänta framöver. På Facebook vädjar vänsteraktivisterna om förståelse för att det de gjorde var av "medmänsklighet" och att det är rätt att bryta mot lagen om man gör det av rätt anledningar. Deras vädjanden möter dock mest döva öron.

"Så om jag rånar dig och stjäl alla dina pengar för att använda dem till medicin till min sjuka mormor så är det helt i sin ordning?" frågar sig en dansk sarkastiskt med anledning av att vänsteraktivisterna anser att det är rätt att bryta mot lagen, men bara ibland.

"Du får vad du förtjänar. Du kan inte bara strunta i lagen och göra det som passar dig! Jag är glad över att rättsväsendet fungerar!" skriver en nöjd dansk kvinna som kommentar till domen.

Men långt ifrån alla är nöjda. Människosmuggling kan nämligen ge upp till fyra års fängelse i Danmark, i synnerhet när det är organiserat vilket många anser att vänsteraktivisternas smuggling var under asylkaosets värsta dagar.

"Du kom allt bra billigt undan nu va? Det är ju löjeväckande och troligen kommer någon dåre att betala böterna åt dig. Du säger att du är arg... Ja, du är inte ensam... Kan du gissa vilket straff du hade fått om det var upp till alla oss som inte håller med dig att bestämma straffet?" frågar sig en upprörd man.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

EU:s plan på att införa vaccinpass i vinter – från 2018

Slog fast politiken – för tre år sedan. Lågt innan corona beslutade byråkraterna om "gemensamt vaccinpass" i hela EU.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0 

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0