Den dömde mannen (t.v.) filmade säljarna med sin systemkamera i samband med händelsen.

Domen: Olagligt kalla arab för arab

Publicerad 4 maj 2021 kl 13.56

Lag & Rätt. Att kalla en arab för arab är kränkande och rasistiskt. Det fastslår Stockholms tingsrätt, som nu dömer en pensionär på Östermalm i Stockholm för brottet förolämpning efter att ha använt sig av ordet. Pensionären tvingas betala nära 30.000 kronor i böter och skadestånd.

Gilla artikeln på Facebook

Den nu dömde är en man i 80-årsåldern på Östermalm som i slutet av januari 2020 fick oönskat besök av säljare på ett företag som säljer larm- och säkerhetstjänster.

Mannen uppgav under rättegången att det bor många pensionärer i huset.

– Jag är husvärd och vi jobbar hårt med grannsamverkan. De boende i huset känner sig otrygga när obehöriga rör sig där.

De tre männen uppgav att de erbjöd säkerhet, men pensionären kände att det var något som inte stämde och att de inte skulle vara där.

Han säger att han bad dem visa legitimation, men att de vägrade och hänvisade till sina jackor. Det blev tjafs och han sade att de skulle lämna huset men de svarade att de inte tänkte göra det.

Pensionären såg sedan att de försvann ner för trappan. Han var upprörd och skrev ett mejl till föreningens ordförande som svarade direkt att styrelsen inte godkänt att företaget var i huset. Han bestämde sig då för att gå ner och kontrollera att inte porten var trasig eller att det var några brytmärken eller dylikt. Han tog med sig sin systemkamera för att kunna dokumentera.

Ute på gården såg han de tre personerna komma ut från en annan fastighet. Han ropade efter dem att de skulle stanna, att han ville se legitimation och att han ville veta vad deras chefer hette.

– Jag var upprörd och blev nästan rasande, berättar pensionären.

Det var i detta sammanhang som mannen ska ha kallat den ene av säljarna – en arab – för "arab". Enligt domen sade han också att säljaren var "äcklig", "ett as som borde sitta i fängelse" och "från något jävla muslimskt land".

Enligt Stockholms tingsrätt är alla dessa yttranden, inklusive "arab", olagliga.

"Tingsrätten bedömer att de uttalanden som gjorts, bland annat om att [araben] var arab, äcklig, 'ett as som borde sitta i fängelse' och 'från något jävla muslimskt land' är klara exempel på uttalanden som typiskt sett kan orsaka en kränkning av någons självkänsla eller värdighet och att de är av rasistisk karaktär", skriver domstolen och fortsätter:

"Det är enligt tingsrätten också tydligt att uttalandena är ägnade att orsaka en kränkning av [säljarens] självkänsla och värdighet i det nu aktuella fallet. Invändningen om att [pensionären] gjort uttalandena i affekt fritar honom inte från ansvar."

Pensionären döms nu för förolämpning. Påföljden bestäms till dagsböter på sammanlagt 23.400 kronor. Han ska också betala 5.000 kronor i skadestånd till säljaren.

Han förnekade själv förgäves att han skulle ha haft några rasistiska motiv och uppgav att han blev arg för att säljarna var så fräcka och hånlog åt honom.

– Jag har inga rasistiska tankar och har besökt över 120 olika länder utan några problem, sade pensionären i rätten.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åkesson: Vi ska bli hårdare än Danmark

Lovar tuffare tag mot invandring än grannlandet. "Vi behöver en ännu striktare politik eftersom vi har mycket större problem."0 

Ekonominyheter

Teskedsorden mörkar sin egen konkurs

Ingen information på hemsidan.. Interna kritiken: "En organisation med ryggrad står för den sits man har satt sig i".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kinesisk raket kan krascha i Europa. Följs noggrant av experter.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus