Nya Sverigebilden

Donald Trumps varning: "Titta på Sverige, det är en enda röra"

Publicerad 12 maj 2016 kl 11.03
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Donald Trump varnar nu amerikanerna för att USA kommer bli som Sverige om inget görs åt den illegala invandringen till landet.
– Titta på Sverige, det är en enda röra, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

Under förra höstens presidentvals­debatter använde sig Demokrat­ernas presidentaspirant Bernie Sanders av den gamla bilden av Sverige som väl­fungerande välfärds- och föregångs­land för att kampanja för sin vision om ett amerikanskt social­demokratiskt samhälle.

– Jag tror vi ska titta på länder som Danmark, som Sverige och Norge och lära oss av dem vad de åstadkommit för sin arbetarklass, sade han bland annat.

Huvudmotståndaren Hillary Clinton repikerade med att hon inte har något emot Skandinavien, men att hon föredrar den amerikanska kapitalismen.

Sedan dess, på bara några månader, har Sveriges rykte internationellt försämrats rejält. Inte minst tacke vare den stora invandring som lett till asylkaos och ett kraftigt ökande antal invandrarrelaterade våldsbrott. I amerikansk, brittisk och annan engelsk press har spaltkilometer skrivits om situationen i Sverige och den tilltagande laglösheten i storstädernas förorter.

Vid flera tillfällen har utländska TV-team attackerats av invandrare i Stockholms förorter, TV-bilder som spridits till tiotals miljoner TV-tittare i den anglosaxiska världen.

Under en intervju igår använde sig därför Donald Trump av Sverige som varnande exempel på hur det kan gå för ett land med okontrollerad invandring från tredje världen.

– Titta på vad som händer i världen. Titta på Tyskland, det är rörigt. Titta på Sverige, där det just startat, det är en enda röra. Något måste göras! sade han i en intervju med Foxnews.

Trump har gått till val på att stoppa invandringen av muslimer till USA. Han menar att Västvärlden måste upprätta "säkerhetszoner" i Mellanöstern dit invandrarna kan fly, istället för att välkomna alla till Europa och USA. Trump säger dessutom att de oljerika staterna i Mellanöstern ska betala för de arabiska invandrarna, inte Västvärldens skattebetalare.

– Titta på alla tusentals syrier som strömmar in. Vi måste bygga en säkerhetszon och jag kommer få Gulfstaterna att betala för det. Det lovar jag! sade han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nystartade företag

Allt fler lockas av generösa stöden.. Kraftig uppgång av nystartade bolag sedan samma period 2019.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus