USA-valet

Dött lopp mellan Trump och Hillary tre dagar innan valet

Publicerad 5 november 2016 kl 09.23
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Det är just nu mycket jämnt mellan de båda president­kandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton. Med bara tre dagar kvar till valdagen är det oklart vem av dem som kommer vinna valet.

Gilla artikeln på Facebook

Gårdagens mätning från Investor's business daily (IBD), som genomförs i samarbete med TechnoMetrica Market Intelligence, placerar båda kandidaterna på 44 procent.

Enligt Fox News senaste mätning, även den från igår, leder Hillary med två procent­enheter, en minskning jämfört med tidigare mätningar. En opinons­mätnig som genomförs av University of Southern California i samarbete med Los Angeles Times förutspår vinst för Donald Trump. Enligt deras senaste mätning leder han med mer än fem procentenheter.

En opinions­mätning som görs av TV-bolaget ABC i samarbete med Washington Post, som under valkampanjen anklagats för att stödja Hillary Clinton, påstår istället att Hillary leder med fyra procentenheter över Trump och att avståndet mellan dem ökat något de senaste dagarna.

Årets presidentval har på många sätt luckrat upp de traditionella gränserna mellan de båda partierna. Delstater som normalt är starkt demokratiska, som arbetartäta Michigan, har plötsligt kommit att bli en så kallad "battleground state". Det beror på att USA:s än så länge stora men krympande vita arbetarklass i större utsträckning än tidigare kan tänka sig att rösta republikanskt.

Enligt IBD:s analys kan man urskilja skillnader i sympatier utifrån inkomst, ras och religion. Vita män och kvinnor, kristna protestanter och katoliker samt arbetar- och medelklass röstar på Trump. Om, som exempel, endast USA:s vita kvinnor hade fått rösta i valet hade Trump blivit nästa president.

Hillary Clinton har framför allt sina sympatisörer bland svarta och latin­amerikaner, ateister och de som har en annan religion än kristendomen, samt överklass och bland bidragstagare. Om bara USA:s överklass fått rösta i valet hade Hillary blivit landets nästa president.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.