Richard Parmiter/CC-BY-NC-ND

EU får Nobels fredspris för kamp mot nationalism

Publicerad 12 oktober 2012 kl 12.57

Utrikes.Den norska Nobelkommittén förvånade många idag när de klockan elva meddelade att den Europeiska Unionen är årets vinnare av Nobels fredspris, med motiveringen att EU är viktig i ”kampen mot nationalism”.

Gilla artikeln på Facebook

Norska Nobelkommittén hävdar att den Europeiska Unionen varit viktig för freden och att unionen bidragit till fred, försoning, demokrati och mänskliga rättigheter i Europa. Nobelkommittén tar i sin motivering upp Andra Världskriget och menar på att 1945 hade Tyskland och Frankrike utkämpat tre krig med varandra under loppet av 70 år. Ett krig mellan dessa länder anser kommittén idag vara otänkbart, något som man säger beror på EU.

Nobelkommittén menade även på att EU är viktig i "kampen mot nationalism", som kommittén liksom EU anser är ett hot mot fred och försoning i Europa.

– Om vi låter extremism och nationalism växa så är det farligt, upprepade kommitténs ordförande Thorbjoern Jagland flera gånger inför pressuppbådet.

En förvånad journalist frågade sig om Jagland menade på att nationalism och extremism var ansvarigt för den nuvarande finanskrisen, men det ansåg inte Jagland. Flera journalister frågade dessutom hur den norska Nobelkommittén tror att beskedet kommer tas emot i Irland, Ungern, Grekland och Spanien där nationalismen växer sig allt starkare liksom motståndet mot EU. Det hade Jagland inget bra svar på, men han trodde sig veta att majoriteten av befolkningen i dessa länder är positiva till EU.

Trots valet av vinnare så är Norge själva inte medlemmar i EU då det norska folket sade nej till medlemskap både 1972 och 1994. Idag är färre än en tredjedel av befolkningen i Norge positiva till ett medlemskap.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Ärliget och uppriktighet ingen social konstruktion. Beteendet beror på männens testosteronnivåer, visar forskning.45 Plus

Nyheter från förstasidan

Jonas Sjöstedt avgår

Ställer inte upp för omval som partiledare. Meddelade sitt beslut på ett möte med partikamrater.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om systemet som används för att byta befolkning.0 

Vetenskap

TV4: "Vikingarna hade klimatångest". Modern nytolkning av runorna på Rökstenen.0 

Forskare: Allt viktigare äta rött kött. Varningen: Näringsnivåerna i växter sjunker allt mer.0 

Kultur

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0