Foto: Free-photo-gallery.org

EU förbjuder olja från Iran

Publicerad 23 januari 2012 kl 16.45

EU.EU förbjuder sina medlemsstater att inleda nya oljeaffärer med Iran, enligt önskemål från Israel. En total bojkott av landets olja ska vara införd senast i juli, beslutade EU:s 27 utrikesministrar i ett möte på måndagen.

Gilla artikeln på Facebook

Sanktionerna införs som ett resultat av Irans kärnenergiprogram, som Sverige och andra EU-länder oroar sig för att kan hota Israel. Förutom oljehandeln riskerar sanktionerna att riktas mot en rad iranska företag, individer och banker, inklusive landets centralbank, uppger RT.

Den brittiske utrikesministern William Hague sade att åtgärden var en del av en aldrig tidigare skådad uppsättning av sanktioner.

- Jag tror att detta tydliggör beslutsamheten hos EU i denna fråga, sade han.

Västvärlden har oroat sig mycket för Irans kärnenergiprogram den senaste tiden, eftersom man tror att det används för att utveckla kärnvapen som skulle kunna hota Israel. Teheran å sin sida har helatiden förnekat att man skulle ha några sådana ambitioner, och man hävdar att landets kärnenergiforskning helt och hållet inriktar sig på civil användning.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Video: Machetegänget stampar pojken i huvudet – gång på gång

"Vem sa du horunge till?" Polisen vädjar om hjälp med att hitta gärningsmännen.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.