Sverige lånar
Sverige befinner sig i "den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget", enligt regeringen. Men Nordea varnar för att ekonomin snarare överhettas.

Glädjebeskedet: Inget slutdatum för svensk lånefest

Publicerad 2 juli 2021 kl 07.01

Ekonomi. Riksbanken behåller nollräntan åtminstone till 2024 med motiveringen att Sverige behöver en fortsatt generös kreditgivning under den pågående coronakrisen. Men experter menar att Sverige inte alls befinner sig i någon kris och varnar för överhettning.

Gilla artikeln på Facebook

I veckan har Fria Tider rapporterat hur penningpolitiken anklagas för att ha skapat "båt-köer" i Stockholms skärgård, luftslott på Stockholmsbörsen och gjort sommarstugor i orter som Halmstad 1,7 miljoner kronor dyrare på tre år.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, varnar för att Riksbanken och regeringen bluffar när de hävdar att Sveriges ekonomi skulle befinna sig i en kris.

– De hävdar hela tiden att vi är i en kris. Jag delar inte den synen, svensk ekonomi har lämnat krisen för länge sedan. Finansministern sa härom dagen att vi har en djupaste ekonomiska krisen sedan andra världskriget, säger Winsth till TT.

Enligt Stefan Ingves och Sveriges Riksbank befinner sig Sverige dock i en ekonomisk kris, och krisräntan på 0 procent ska därför bli kvar i minst två år till, enligt det senaste räntebeskedet.

Banken fortsätter också att köpa obligationer från svenska storföretag inom ramen på 700 miljarder kronor, en annan krisåtgärd.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.