Sverige lånar
Sverige befinner sig i "den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget", enligt regeringen. Men Nordea varnar för att ekonomin snarare överhettas.

Glädjebeskedet: Inget slutdatum för svensk lånefest

Publicerad 2 juli 2021 kl 07.01

Ekonomi. Riksbanken behåller nollräntan åtminstone till 2024 med motiveringen att Sverige behöver en fortsatt generös kreditgivning under den pågående coronakrisen. Men experter menar att Sverige inte alls befinner sig i någon kris och varnar för överhettning.

Gilla artikeln på Facebook

I veckan har Fria Tider rapporterat hur penningpolitiken anklagas för att ha skapat "båt-köer" i Stockholms skärgård, luftslott på Stockholmsbörsen och gjort sommarstugor i orter som Halmstad 1,7 miljoner kronor dyrare på tre år.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, varnar för att Riksbanken och regeringen bluffar när de hävdar att Sveriges ekonomi skulle befinna sig i en kris.

– De hävdar hela tiden att vi är i en kris. Jag delar inte den synen, svensk ekonomi har lämnat krisen för länge sedan. Finansministern sa härom dagen att vi har en djupaste ekonomiska krisen sedan andra världskriget, säger Winsth till TT.

Enligt Stefan Ingves och Sveriges Riksbank befinner sig Sverige dock i en ekonomisk kris, och krisräntan på 0 procent ska därför bli kvar i minst två år till, enligt det senaste räntebeskedet.

Banken fortsätter också att köpa obligationer från svenska storföretag inom ramen på 700 miljarder kronor, en annan krisåtgärd.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

S: Svenska jobb till svenska arbetare

Vill nu, likt M, begränsa "arbetskraftsinvandring". "Svenska jobb ska i första hand gå till arbetslösa i Sverige."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.