PÅ KRIGSSTIGEN: Den svenska Israellobbyn har startat en hatgrupp på Facebook mot diplomaten Ingmar Karlsson.
Facebook

Hatgrupp på Facebook mot svensk författare

Publicerad 15 maj 2012 kl 18.34

Kulturnyheter.Diplomaten och författaren Ingmar Karlssons kritikerrosade bok om sionismen har retat upp den svenska Israellobbyn. Nu har en av rörelsens mest radikala företrädare, Torbjörn Elensky, startat en protestgrupp på Facebook där Ingmar Karlsson pekas ut som antisemit av tunga medlemmar av det svenska och israeliska etablissemanget.

Gilla artikeln på Facebook

Det hela började i april i år när Mellanösternforskaren och författaren Ingmar Karlsson släppte en bok med titeln Bruden är vacker men har redan en man, som handlar om Israels historia och sionismens framtid. Boken hyllades av kritikerna men mötte också högljudda protester från den svenska Israellobbyn, som antydde att Ingmar Karlsson var antisemit.

Längst av alla gick förmodligen den 44-åriga israelaktivisten Anna Ekström från Lund. Ekström är en etablerad kulturskribent vid den neokonservativa tidskriften Axess och har även publicerats flitigt i Expressen och en rad andra tidningar, men hennes riktiga identitet har aldrig tidigare blivit känd. På sin blogg utpekade hon Ingmar Karlsson som förespråkare av "en ny Förintelse", eftersom han i sin bok hade argumenterat för att Israel borde bli en mångkulturell ("binationell") stat och avskaffa den nuvarande raslagstiftningen.

Ingmar Karlsson svarade att utpekadet som Förintelseförespråkare innebar förtal, och meddelade att han övervägde att anmäla Ekström. Kort därefter startade en annan Israelaktivist knuten till Axess, Torbjörn Elensky, tillsammans med några andra en protestgrupp mot Ingmar Karlsson på Facebook. Gruppen tog Anna Ekströms uttalanden i försvar.

"Ekströms intellektuella skärpa och hederlighet, den moraliska kompassen och integriteten har svårt att finna sin like. Anna Ekström är min vän och hon har mitt oreserverade stöd och respekt", heter det bland annat i beskrivningen av gruppen, där Elensky och de andra Israelaktivisterna också hävdar att Karlsson har iscensatt en "jakt på skribenten och bloggaren Anna Ekström".

Strax efter att gruppen hade skapats höll svenska Författarförbundet sitt årsmöte och valde en ny styrelse. Tanken var att den mångåriga ledamoten Ingmar Karlsson skulle dra sig tillbaka och efterträdas av ingen mindre än Torbjörn Elensky, som också deltog på mötet. Men efter att Karlsson annonserat att han tänkte ställa upp för omval, och därefter redogjort för Anna Ekströms och Torbjörn Elenskys smädelser på nätet, så fick han förnyat förtroende och Torbjörn Elensky röstades ned med siffrorna 70 mot 30 procent.

Resultatet mottogs med ilska inom den svenska Israellobbyn och Axess chefredaktör Johan Lundberg postade snabbt ett hånfullt inlägg riktat mot Ingmar Karlsson på tidskriftens blogg.

Samtidigt växte hatet mot Ingmar Karlsson på Facebook.

"Judehatare", "knäppgök" och "sinnesförvirrad" heter det bland annat när juristen Anneli Halme levererar några omdömen om författaren i gruppen.

Att Ingmar Karlsson övervägde att anmäla Anna Ekström för förtal efter att ha blivit kallad för Förintelseförespråkare anses också vara en närmast brottslig överreaktion om man får tro bedömarna i den kontroversiella Facebookgruppen.

"Gränslös människa som utsätter annan för fara. Är det inte grund för anmälan?", skriver cirkusdirektören Henry Bronett som är medlem i gruppen.

"anstiftan möjligen", kommenterar Sveriges främsta "expert på högerextremism" Helene Lööw, som har gjort sig känd för att kombinera ett reservationslöst stöd för sionismen med ett lika starkt motstånd mot all form av västerländsk nationalism.

Författarförbundets beslut att med stor majoritet stödja Ingmar Karlssons kandidatur framför Torbjörn Elenskys är inte heller legitimt, menar flera skribenter i gruppen.

"Hur är det med röstresltaten i Ungern tex? Legitimerar de förföljelsen av romer...?", frågar sig skribenten Henry Vincent Oliver Parland i en enligt honom fullt proportionerlig jämförelse.

Enligt Johan Lundbergs blogginlägg på Axess ska Ingmar Karlsson under sitt tal på Författarförbundet ha påstått att Torbjörn Elensky stod bakom täcknamnet Anna Ekström. Han ska därefter ha erbjudit sig att själv sitta kvar i förbundets styrelse för att, enligt Lundberg, "förhindra att nu även Författarförbundet genom Elenskys statskuppartade tilltag skulle kunna infiltreras av näthatets illasinnade kolportörer."

Men Ingmar Karlsson menar att uppgifterna inte stämmer.

"Det har jag aldrig påstått. Däremot har Elensky varit aktiv på en FB-sida som heter Det är jag som är Anna Ekström och kollektivanslutit folk dit. Syftet med denna sida är att smäda mig eftersom jag vill veta vem denna Anna Ekström som förtalar mig är", skriver Ingmar Karlsson i ett mejl till Fria Tider.

Enligt Ingmar Karlsson ska det inlägg som han bedömde som förtal ha haft rubriken "Vi måste tala om Ingmar Karlsson och Förintelsen", och det ska ha varit publicerat på Anna Ekströms blogg. Fria Tider har inte kunnat kontrollera uppgiften eftersom Anna Ekström har tagit bort bloggen. Hon har dessutom undanröjt alla spår från Internetarkivet Archive.org, genom att den 27 april i år begära radering av all lagrad historisk data om bloggen.

Anna Ekström har inte gått att nå för en kommentar.

Fotnot: Anna Ekströms inlägg hade rubriken "Vi måste tala om Ingmar Karlssons slutgiltiga lösning", enligt bloggsökmotorn bloggar.se.

Artikeln uppdaterad. Artikeln rättad.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.