Knivmorden på Ikea
Arkivbild. Abraham Ukbagabir på sjukhus.

Ikeamördaren brutalt misshandlad i fängelset

Publicerad 10 september 2016 kl 19.08
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Den eritreanske så kallade "Ikeamördaren" Abraham Ukbagabir, som förra sommaren högg ihjäl 55-åriga Carola Herlin och hennes 28-årige son Emil på Ikea i Västerås, har blivit brutalt misshandlad i fängelset.

Gilla artikeln på Facebook

Mellan 8 april och 9 juni hölls den 36-årige dubbel­mördaren isolerad på Kumla­anstalten eftersom det framkommit uppgifter om att "det föreligger fara för hans liv eller hälsa", skriver Expressen.

9 juni fick han plats på en ny avdelning där personalen trodde att han skulle vara säker, men två dagar senare isolerades han på nytt av säkerhetsskäl. 25 augusti flyttades Ukbagabir till anstalten Salberga utanför Sala där bland annat flera sexual­brottslingar sitter inlåsta.

Fyra dagar senare såg en vakt hur den livstidsdömde eritreanen ramlade ut i en korridor och blev liggande "i fosterställning med händerna som skydd mot ansiktet". Han hade skador i ansiktet och togs om hand av sjukvårdare.

En medfånge uppges ha misshandlat honom, men man vet inte vem och den miss­handlade mördaren har inte kunnat peka ut någon.

Så sent som igår beslutade sig Kriminal­vården för att flytta tillbaka Abraham Ukbagabir till Kumla­anstalten.

Högg ihjäl mor och son
10 augusti förra året högg Abraham Ukbagabir ihjäl Carola och Emil Herlin på Ikea i Västerås. Den då 35-årige eritreanen hade precis fått besked från Migrationsverket att han inte får stanna i Sverige när han genomförde dådet. Efter dubbelmordet högg han sig själv i magen, men överlevde.

Dagen efter morden avslöjade Fria Tider att den ene av de två män som misstänktes för dem var en nyanländ invandrare från Eritrea. Senare samma dag bekräftade polisen att båda misstänkta var eritreaner.

Gripen Ikea-mördare är nyanländ invandrare från Eritrea

Publiceringen tvingade flera andra medier att även de gå ut med uppgiften, något som Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin kommenterade på följande sätt:

"Att inte publicera den i sak tämligen okontroversiella, men i realiteten laddade, uppgiften att de misstänkta är eritreaner hade gett avsevärt bränsle åt en av vår tids stora konspirationer – att media förtiger sanningen."

Västmanlands tingsrätt dömde Abraham Ukbagabir till livstids fängelse och utvisning, ett straff som senare fastställdes av hovrätten.


Nyheter från förstasidan

Sonesson (M): "Väck misstroende mot Morgan Johansson"

Staffanstorps starke man har tröttnat på våldet. "Allt fler oskyldiga förbipasserande drabbas av förlupna kulor och sprängningar."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Märkliga liberala konspirationsteorier om alternativmedia.0 

Vetenskap

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Ny storstudie avslöjar IQ-skillnaderna mellan vita och svarta. Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0