Hittills har pandemin främst drabbat människor med små ekonomiska marginaler, varav många redan hade skulder hos Kronofogden.

Ingen coronaökning av skuldsatta

Publicerad 20 januari 2021 kl 20.53

Ekonomi. Coronapandemin påverkar ekonomin världen över. Men trots djup lågkonjunktur och historiskt hög arbetslöshet har antalet personer med skulder hos Kronofogden inte ökat nämnvärt – åtminstone inte än. Däremot fortsätter den sammanlagda skulden att växa snabbt, visar ny statistik från Kronofogden.

Dela artikeln

– Under pandemins första månader var våra prognoser mörka. Vi gick tillbaka till 1990-talskrisen och tittade på hur det såg ut då och förväntade oss en liknande utveckling nu, säger Kronofogdens analytiker Johan Krantz i ett utskick.

Men än så länge har antalet privatpersoner i myndighetens register inte ökat särskilt mycket. Vid årsskiftet hade 402.205 personer skulder hos Kronofogden, cirka 5.000 fler än vid samma tid förra året. Bortsett från 2019 är det den lägsta siffran på 29 år.

– Sannolikt har de olika stödpaketen mildrat effekterna och fungerat som en sorts krockkudde, säger Johan Krantz och fortsätter:

– Bostadsmarknaden är stabil och räntorna fortsatt låga. Efter en snabb nedgång återhämtade sig börsen och befinner sig nu på nya toppnivåer. Många människor har dessutom minskat sin konsumtion, till exempel genom färre resor och restaurangbesök. Sammantaget bidrar dessa faktorer till att en stor del av befolkningen fortfarande har en relativt god buffert.

Hittills har pandemin främst drabbat människor med små ekonomiska marginaler, varav många redan hade skulder hos Kronofogden. Det tydligaste tecknet är att det sammanlagda skuldbeloppet hos myndigheten fortsätter att växa. Och det snabbt. På fem år har skulderna ökat med 15 miljarder kronor; från 72 miljarder kronor 2015 till 87 miljarder kronor vid årsskiftet.

– Utvecklingen drivs främst av skulder till privata företag, där vi ser en kraftig ökning både i antalet ärenden och i skuldbeloppen. Samtidigt minskar skulderna till staten, säger Johan Krantz.

För dem som har skulder hos Kronofogden blir summorna alltså allt högre. Medianskulden låg vid årsskiftet strax över 59.000 kronor vilket är en tydlig uppgång jämfört med läget för några år sedan, enligt Johan Krantz.

En del av ökningen hänger samman med att skulderna växer kontinuerligt på grund av räntan. Men det handlar också om att myndigheten får in skulder på högre belopp, det vill säga en fortsatt expansiv kreditmarknad bidrar till växande skulder hos Kronofogden. Och Johan Krantz befarar att coronakrisen snart kommer att märkas tydligare hos myndigheten.

– Vi är oroliga för att människor som blivit av med jobbet eller permitterats löser sina ekonomiska problem genom att låna. Det kan fungera som en tillfällig lösning om man vet att pengar är på väg. Men det finns en stor risk att man bara skjuter upp svårigheterna, för att senare fastna i en ännu värre skuldsituation.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Mathias Wåg misshandlad i attentat mot Expo-föreläsning

JUST NU. Flera personer till sjukhus efter attack mot vänsterextremister i Gubbängen.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Kommunen: "Olämpligt". Nu tvingas den enda öppet homosexuelle ledamoten sluta i barn- och familjenämnden.0 Plus

Mer från Ekonomi

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 

Teorin: "Välförtjänt kalas" väntar svensk medelklass

"Dags att ta fram festkläderna".. Snart börjar bolånetåget rulla igen, spår experten Claes Hemberg.0 

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 

Vetenskap

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Linköpingsforskare har skapat atomlager av guld. Döper nya supertunna materialet till "guldén".0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0