Hittills har pandemin främst drabbat människor med små ekonomiska marginaler, varav många redan hade skulder hos Kronofogden.

Ingen coronaökning av skuldsatta

Publicerad 20 januari 2021 kl 20.53

Ekonomi. Coronapandemin påverkar ekonomin världen över. Men trots djup lågkonjunktur och historiskt hög arbetslöshet har antalet personer med skulder hos Kronofogden inte ökat nämnvärt – åtminstone inte än. Däremot fortsätter den sammanlagda skulden att växa snabbt, visar ny statistik från Kronofogden.

Gilla artikeln på Facebook

– Under pandemins första månader var våra prognoser mörka. Vi gick tillbaka till 1990-talskrisen och tittade på hur det såg ut då och förväntade oss en liknande utveckling nu, säger Kronofogdens analytiker Johan Krantz i ett utskick.

Men än så länge har antalet privatpersoner i myndighetens register inte ökat särskilt mycket. Vid årsskiftet hade 402.205 personer skulder hos Kronofogden, cirka 5.000 fler än vid samma tid förra året. Bortsett från 2019 är det den lägsta siffran på 29 år.

– Sannolikt har de olika stödpaketen mildrat effekterna och fungerat som en sorts krockkudde, säger Johan Krantz och fortsätter:

– Bostadsmarknaden är stabil och räntorna fortsatt låga. Efter en snabb nedgång återhämtade sig börsen och befinner sig nu på nya toppnivåer. Många människor har dessutom minskat sin konsumtion, till exempel genom färre resor och restaurangbesök. Sammantaget bidrar dessa faktorer till att en stor del av befolkningen fortfarande har en relativt god buffert.

Hittills har pandemin främst drabbat människor med små ekonomiska marginaler, varav många redan hade skulder hos Kronofogden. Det tydligaste tecknet är att det sammanlagda skuldbeloppet hos myndigheten fortsätter att växa. Och det snabbt. På fem år har skulderna ökat med 15 miljarder kronor; från 72 miljarder kronor 2015 till 87 miljarder kronor vid årsskiftet.

– Utvecklingen drivs främst av skulder till privata företag, där vi ser en kraftig ökning både i antalet ärenden och i skuldbeloppen. Samtidigt minskar skulderna till staten, säger Johan Krantz.

För dem som har skulder hos Kronofogden blir summorna alltså allt högre. Medianskulden låg vid årsskiftet strax över 59.000 kronor vilket är en tydlig uppgång jämfört med läget för några år sedan, enligt Johan Krantz.

En del av ökningen hänger samman med att skulderna växer kontinuerligt på grund av räntan. Men det handlar också om att myndigheten får in skulder på högre belopp, det vill säga en fortsatt expansiv kreditmarknad bidrar till växande skulder hos Kronofogden. Och Johan Krantz befarar att coronakrisen snart kommer att märkas tydligare hos myndigheten.

– Vi är oroliga för att människor som blivit av med jobbet eller permitterats löser sina ekonomiska problem genom att låna. Det kan fungera som en tillfällig lösning om man vet att pengar är på väg. Men det finns en stor risk att man bara skjuter upp svårigheterna, för att senare fastna i en ännu värre skuldsituation.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Ekonomi

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur