IQ-frågan
Genomsnittliga intelligensnivåer i världen enligt forskarna Richard Lynn och Tatu Vanhanens index. Blå länder präglas av hög IQ, gula av låg IQ och röda av mycket låg IQ.

IQ-nivån i Europa rasar

Publicerad 23 augusti 2014 kl 08.15

Vetenskap. Invånarna i Europa blir bara dummare och dummare, och enligt studier har den genomsnittliga IQ-nivån sjunkit med minst 10 punkter sedan 1800-talet. Forskarna är dock oeniga om vad det beror på, rapporterar Daily Mail.

Dela artikeln

Mellan 1930- och 1980-talet ökade IQ-nivån i västvärlden stadigt. Enligt teorin om den så kallade Flynneffekten berodde ökningen på successivt förbättrad levnadsstandard och högre utbildningsnivåer.

Men tester som gjorts i flera västerländska länder visar att utvecklingen därefter avstannade – istället har genomsnittspersonen sedan dess bara blivit allt dummare.

På det intelligenstest som görs vid mönstringen i Danmark har det genomsnittliga resultatet minskat med 1,5 poäng sedan 1998. Andra tester som genomförts i bland annat Storbritannien och Australien visar på samma tendens, enligt Daily Mail.

Intelligensforskare frågar sig nu om Flynneffekten har spelat ut sin roll. Vissa går så långt som att hävda att befolkningen i väst håller på att degenerera rent genetiskt.

Forskaren Michael Woodley har kunnat visa att vår reaktionsförmåga har försämrats successivt sedan 1800-talet, en försämring av det genetiska materialet som motsvarar en minskning med en IQ-punkt per årtionde.

Enligt Jan te Nijenhuis, som är professor i psykologi vid Amsterdams universitet, har den genomsnittliga IQ-nivån sjunkit med 14 poäng sedan den viktorianska eran. Hans teori går ut på att den minskade intelligensen hänger ihop med att intelligenta kvinnor i det moderna samhället helt enkelt föder färre barn än lågintelligenta.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.