Irakminister på svenska bidrag

Iraks försvarsminister uppges gå på svenska bidrag

Publicerad 21 november 2019 kl 20.53

Inrikes. Iraks försvarsminister Najah al-Shammari och hans fru är skrivna i Sverige – och får ut bidrag från Försäkringskassan. Det skriver Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

Najah al-Shammari utsågs i juni i år till försvarsminister i Irak. I samband med utnämningen avslöjade dock AFP-journalisten Ammar Karim uppgifter om att al-Shammari samtidigt var medborgare i Sverige, där han också var folkbokförd under en annan identitet och registrerad som sjukskriven.

Enligt Nyheter Idag går det att bekräfta att det verkligen är Najah al-Shammari som är skriven i Sverige – och att han plockar ut bidrag från Försäkringskassan. Detta samtidigt som han bor i Irak och har en av arablandets tyngsta positioner.

Enligt en poliskälla till Nyheter idag får den irakiske försvarsministern och hans fru bland annat ut ett bidrag på 5.200 kronor och ett flerbarnstillägg på cirka 4.200 kronor.

– I ansökan, som båda två skrivit under, uppges att de bägge lever på försörjningsstöd från sociala myndigheter, säger källan till Nyheter Idag.

I november kom en polisanmälan om bidragsbrott och bokföringsbrott från en anonym anmälare som konstaterade att mannen levde på svenska bidrag samtidigt som han var utrikesminister i Irak.

”Anmälaren är anonym. Hen uppger att hela familjen varit bosatt i Irak under flera år. Mannen i familjen ska vara försvarsministern i Irak och tjäna stora pengar där. De återkommer någon vecka till Sverige per år och upprätthåller på så vis tron att de bor i Sverige. barnen ska vara anmälda till någon friskola i Sverige. Lägenheten på [adress borttagen, reds. anm] ska vara uthyrd till någon annan”, står det i polisanmälan enligt Nyheter Idag.

Försvarsministern har varit misstänkt i nio olika ärenden hos polisen sedan 2015, enligt nättidningen.

Enligt tidningen kom al-Shammari till Sverige år 2009 och blev svensk medborgare 2015. Tillsammans med sin familj ska han ha fått en lägenhet i en Stockholmsförort. Han sjukskrevs sedan, bland annat på grund av "minnesproblem".


Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Inrikes

"Ungdomsgäng" slog ihjäl brandman framför hans fru

Invandrare gripen.. Brandmän samlades för att hedra sin kollega.0 

Vänsterpartiet drar tillbaka hot om misstroende

Säger sig vara nöjd.. "Regeringen har backat på alla punkter vi krävt."0 

Sverige har sämst utveckling av "social rättvisa"

Välfärden är hotad, enligt ny rapport.. Fattigdom, hög arbetslöshet och invandrare som inte jobbar.0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0