Konflikten Israel-Palestina
Bild på Israels mur mot Västbanken.

Israel gör som Trump: Bygger massiv mur mot Gaza

Publicerad 16 juni 2016 kl 18.44

Utrikes. Israel planerar att bygga en 20 meter hög mur runt Gazaremsan, varav tio meter under jord. Den djupa muren ska stoppa Hamas från att använda attacktunnlar för att ta sig in i Israel.

Gilla artikeln på Facebook

© IDF.

Attacktunnlar som denna ska stoppas av den tio meter djupa muren.

Planen är att bygga en knappt tio mil lång betongmur runt Gazas södra gräns. Det kommer bli det tredje försvarssystemet av sin sort som Israel bygger längs med gränsen. 1994 och 2005 byggde Israel också murpartier mot Gaza. Kostnaden beräknas till 2.2 miljarder shekel, ungefär 4.7 miljarder svenska kronor.

Till judiska Ynetnews säger en representant för det israeliska försvarsetablissemanget att en konflikt med Hamas, som styr Gaza, är oundviklig, men att nästa konflikt ”måste bli den sista”.

I februari tidigare i år meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att hans regering har långtgående planer på att omringa hela landet i ”staket och barriärer” för att skydda sig mot ”vilda bestar”.

Israels planer på en massiv mur kring Gaza påminner om den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps löfte om att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa illegal invandring till USA. Trumps förslag har kontinuerligt attackerats för att vara ”rasistiskt”.

Tillskillnad från i USA och Europa har det vänsterliberala etablissemanget i väst inte för vana att kritisera murar som Israel bygger för att skydda sig själv.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.