Kameraövervakning i Rinkeby och Tensta ska stoppa stenkastning

Publicerad 9 juni 2016 kl 13.24

Inrikes. Kammarrätten i Stockholm ger nu polisen rätt att sätta upp övervakningskameror i centrala Rinkeby och Tensta i Stockholm. På detta sätt vill man få bukt på stenkastningen mot blåsljuspersonal.
– Det är ett mycket angeläget samhällsintresse att komma tillrätta med denna brottslighet, säger kammarrättsrådet Erika Odung.

Gilla artikeln på Facebook

Länsstyrelsen i Stockholms län gav tidigare Polismyndigheten tillstånd till kameraövervakning vid Rinkeby centrum samt Tenstaplan och Tenstagången i Stockholm.

Datainspektionen överklagade besluten till förvaltningsrätten, som kom fram till att kameraövervakning inte fick ske. Polismyndigheten överklagade besluten till Kammarrätten i Stockholm som nu gör en motsatt bedömning.

Kammarrätten bedömer att "den mycket allvarliga och omfattande våldsbrottslighet" som förekommer i de berörda områdena gör att övervakningsintresset väger över integritetsintresset.

– Vid bedömningen har särskilt beaktats den brottslighet som riktar sig mot samhället och dess företrädare, som polis och räddningstjänst, och att det är ett mycket angeläget samhällsintresse att komma tillrätta med denna brottslighet, säger kammarrättsrådet Erika Odung i ett pressmeddelande.

Invånare i Rinkeby och Tensta har vid en rad tillfällen gjort tydligt att de inte gillar att bli filmade, och flera reporterteam har blivit våldsamt attackerade under åren.

Enligt kammarrätten hade de boende ett "betydande integritetsintresse" och därför kommer kameraövervakningen att begränsas till en tvåårig prövotid.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0