Foto: ls1z28chris/Flickr

Kampanj i media ska tvinga dig betala för andras silikonbröst

Publicerad 28 januari 2012 kl 07.00

Inrikes.Nu inleder Sveriges journalister en landsomfattande mediekampanj som ska tvinga skattebetalarna att finansiera nya silikonbröst till de 3 000 svenska kvinnor som opererat in franska implantat av märket PIP.

Gilla artikeln på Facebook

Det feministiska tilltaget riskerar att kosta skattebetalarna upp till 100 miljoner kronor. Om även nya implantat ska finansieras så kan det hela bli mer än tre gånger så dyrt.

Enligt SVT Rapports vinkling den 9 januari är det inte tillräckligt att skattebetalarna finansierar ett avlägsnande av de undermåliga implantaten. Istället förväntar sig nyhetsprogrammet att skattebetalarna ska åläggas att skjuta till pengar för nya och bättre implantat, varpå man målande beskriver hur kvinnorna annars skulle få "två tomma påsar" till bröst.

Redan i början av januari räknade Fria Tider på kostnaden för de svenska redaktionernas krav. Den uppskattade summan på 100 miljoner kronor kan stiga till mer än 300 miljoner om såväl nya implantat som operation ska finansieras av skattebetalarna.

Även SVT:s Aktuellt håller sig till Rapports linje, med rubriken "I Frankrike byts farliga implantat ut gratis".

Redan nu börjar politiker kräva full skattefinansiering för att ta ut de aktuella implantaten. En av de som syns i debatten är Vänsterpartiets riksdagsledamot Eva Olofsson.

"Vår hälso- och sjukvårdslag utgår ifrån alla människors lika värde. Det är behovet av hälso- och sjukvård som skall vara avgörande. Vänsterpartiet vill inte ha ett samhälle där rätten till sjukvård beror på om du har råd att betala för den eller inte", skriver hon på SVT Debatt.

Huruvida även skönhetsoperationer bör ingå i begreppet sjukvård är omstritt. Jan Persson, docent och överläkare vid Universitetssjukhuset i Lund, tycker att de offentliga kostnaderna för kvinnors bröstoperationer redan idag är orimligt höga.

"En person som väljer att genomgå en skönhetsoperation får sin sjukskrivning i samband med ingreppet bekostad av först arbets­givaren och därefter det allmänna, ­läkemedlen subventioneras – och komplikationer överlåts med varm hand till den offentliga vården", konstaterar han på Aftonbladet Debatt, och kräver en hårdare lagstiftning som ska få stopp på skattefinansieringen inom området.


Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.