Kaos när Ungern stoppar EU:s jättestöd till Ukraina

Publicerad 15 december 2023 kl 17.10

EU. Ungern har lagt in sitt veto mot EU:s plan på ett stödpaket på motsvarande en halv biljon kronor till Ukraina. Nu krävs ett nytt toppmöte i början av 2024 – och ilskan mot den ungerske premiärministern Viktor Orbán är stor.

Dela artikeln

Stridsfrågan vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen handlade om en förlängd långtidsbudget avsedd att stödja Ukraina ekonomiskt fram till 2027.

Förslaget inkluderar 17 miljarder euro i bidrag och 33 miljarder euro i form av lån till Kiev.

Beskedet under natten till fredagen var emellertid att ingen överenskommelse kunde nås eftersom Ungern hade lagt in sitt veto mot förslaget.

Nu kommer ett nytt toppmöte att behöva hållas i början av 2024 för att försöka lösa problemet.

Viktor Orbán är rätt tydlig med att han kan tänka sig att rösta igenom förslaget om Ungern får de miljarder i EU-stöd som frusits av Bryssel med hänvisning till "rättsstatens principer".

– Det här är ett utmärkt tillfälle för Ungern att göra klart att det borde få vad det förtjänar. Inte hälften eller en fjärdedel utan allt. Vi vill bli behandlade rättvist och nu finns en god chans att vi kan ordna det, säger Orbán i ungersk radio på fredagen, enligt AFP.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade Ungerns veto på en pressträff.

– Målsättningen är att när vi ses i början av nästa år, ska alla kunna ställa sig bakom en överenskommelse. Om det visar sig omöjligt, har 26 länder uttryckt sin gemensamma vilja att ge ett långsiktigt stöd till Ukraina, säger Ulf Kristersson enligt Dagens Nyheter.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.