Relationerna mellan USA och Kina
Yang Xiuzhu förs bort av polis.

Kinesiska bedömare: USA upphör vara fristad för kriminella kineser

Publicerad 20 november 2016 kl 08.59
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Donald Trump som ny president i USA kan innebära att kriminella efterlysta kineser i större utsträckning utlämnas till Kina, skriver Hongkong­baserade SCMP.

Dela artikeln

Hundra­tusentals kineser uppehåller sig illegalt i USA, många gånger trots att amerikanska myndigheter beslutat utvisa dem. I juni i år rapporterade Los Angeles Times att flödet av kineser som tar sig in i landet ökar och att många tar sig in i landet via Mexiko. 2013 bedömdes 285.000 kineser vistas illegalt i landet, ett antal som kan ha ökat kraftigt sedan dess.

Bland de kinesiska invandrarna finns många efterlysta brottslingar. En hel del gör sig skyldiga till och döms för nya våldsbrott i USA. I september förra året hade de amerikanska myndigheterna lyckats spåra upp 39.000 illegala kineser varav omkring 900 var dömda för våldsbrott.

Men på grund av de tidvis ansträngda relationerna mellan USA och Kina samt det faktum att inga formella utlämnings­avtal finns mellan de båda länderna så är det mycket svårt för amerikanerna att skicka hem de ovälkomna gästerna. Det tror nu kinesiska bedömare kommer att förändras sedan Trump valts till ny president.

Nu i veckan, sex dagar efter att Trump valts till president, gav den kinesiska svindlerskan Yang Xiuzhu upp efter 13 år på rymmen. Det är något som i Kina uppfattas som mycket symboliskt. Yang har hållit sig gömd i USA sedan hon i början av 2000-talet stal motsvarande 360 miljoner skatte­kronor från ett byggprojekt i Wenzhou i östra Kina. Hon var Kinas mest efterlysta korruptions­anklagade.

Regeringen i Peking hoppas att Trump kommer närma sig Kina på ett sätt som hans företrädare Barack Obama aldrig ville eller lyckades göra. Och man hoppas att ett samarbete kring efterlysta, men även oönskade kineser som uppehåller sig i USA, kan mildra Trumps tuffa prat om att införa skyddstullar mot landet.

– Kanske, bara kanske, ett djupare samarbete kring rättsväsendet och utlämnandet av efterlysta kan avhjälpa Trumps oro över orättvis handel, säger juridik­professorn Fu Hualing.


Nyheter från förstasidan

Hultqvist Putin-stämplar SD:s "trollfabrik"

"Ryssfasoner". Men SD avfärdar den socialdemokratiske dignitären som "tramsig".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.