Kommuner kräver pengar av staten för att klara massinvandringen

Publicerad 10 augusti 2012 kl 09.49

Inrikes.När tiotusentals somaliska anhöriginvandrare är på väg till Sverige blir det svårt för de drabbade kommunerna att hantera de enorma kostnaderna för socialbidrag och bostäder. Nu kräver 12 svenska kommuner därför mer pengar av staten.

Gilla artikeln på Facebook

Tolv kommunstyrelseordföranden från hela landet kräver i en artikel i DN att staten ska kompensera kommuner som tar emot många anhöriginvandrare från bland annat Somalia.

De skriver att kommunernas egna pengar förmodligen inte kommer att räcka till.

"Det kan ta upp till tio år för kortutbildade och analfabeter att bli självförsörjande och hela vägen fram till denna punkt blir kommunernas ansvar. Förskola, utbildning, bostäder, försörjningsstöd och samhällsorientering kommer att bli ett långsiktigt arbete som inte tar slut efter två år. Detta leder till stora påfrestningar både organisatoriskt och ekonomiskt för de kommuner som tar emot dessa grupper"

De kräver därför att "staten måste ta sitt ansvar och kompensera de kommuner som genom ett stort flyktingmottagande tar ansvar för nationellt fattade beslut".

Bland undertecknarna finns Socialdemokraterna Lena Baastad i Örebro, Elisabeth Salomonsson i Köping, och Göran Dahlström i Katrineholm.

Det var efter ett beslut i Migrationsöverdomstolen i januari i år om om att dna-identifiering ska tillåtas för anhöriginvandrare som Sveriges gränser öppnades på vid gavel för hundratusentals, i längden kanske miljoner, somalier.

Tiotusentals kommer redan i år, och de allra flesta kommer statistiskt sett att hamna i ett livslångt socialbidragsberoende när de väl tagit sig hit.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sjunde dödsfall i Italien

Över 200 smittade i EU-landet. Österrike överväger att införa kontroller vid gränsen på nytt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0