Asylkaoset
Arkivbild.

Komvux lättaste kurser för svåra för invandrare

Publicerad 27 juni 2017 kl 18.42

Inrikes. Regeringen vill införa en utbildningsplikt för invandrare som kommer till Sverige och saknar grundskolekompetens. Men Komvux grundläggande kurser är för svåra för många nyanlända. Skolverket ska därför se över kurserna och föreslå ändringar, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Fler än nio av tio elever på Komvux grundläggande nivå är utrikes födda.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt regeringen är de kurser som Komvux erbjuder på grundläggande nivå, motsvarande årskurs 1-9, anpassade till att eleverna redan besitter vissa basala kunskaper.

Det gör inte många invandrare, som utgör nästan alla elever på Komvux lägsta nivå.

"Eleverna inom komvux på grundläggande nivå är idag i huvudsak utrikes födda och har aldrig studerat i svensk grundskola. Fler än nio av tio elever är utrikes födda", skriver regeringen.

Skolverket får därför i uppdrag att se över om innehållet i kurserna "motsvarar de behov och förutsättningar" som finns hos invandrare.

Bland annat ska Skolverket undersöka om kursutbudet behöver ändras och i så fall hur.

Regeringen vill införa en utbildningsplikt för invandrare som kommer till Sverige och som inte uppnått grundskolekompetens. Men då måste ju utbildningen fungera.

– Kortutbildade nyanlända måste rustas med utbildning för att komma in på arbetsmarknaden. Det är allvarligt att så få gör det idag. Det är detta vi vill ändra på, förklarar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).

Utbildningsplikten är en del av migrationsöverenskommelsen som slöts 2015 mellan regeringen och Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Att ställa krav på den som kommer till Sverige att göra sig anställningsbar ger fler en chans att få det första jobbet. Därför behövs en utbildningsplikt som ger nyanlända med låg utbildning vissa grundläggande kunskaper, säger Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Skolverkets uppdrag ska redovisas senast den 22 februari 2018.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0