Våldet i Kristianstad

Krav på nyval i Kristianstad efter våldsvåg

Publicerad 21 december 2019 kl 13.03

Inrikes. Kristianstadsbor kräver nyval i staden efter torsdagens dödsskjutning, där en 25-årig man sköts ihjäl.
– Nu är det nog, heter det i Kristianstadsbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under torsdagskvällen som en man in i 25-årsåldern sköts till döds i Kristianstad.

Efter händelsen har polisens ambulerande projekt "Rimfrost" slagit läger i staden.

Men dödsskjutningen var bara en av många våldsdåd i staden under det gångna året.

I början av december fylldes en villa på Vilan med skotthål. Tidigare har det skjutits mot lägenheter på Gamla Näsby och Österäng. Bilar har bombats, en handgranat har exploderat precis utanför den centrala gallerian och en pizzeria på Söder har sprängts sönder. 

Staden har också utsatts för en mängd personrån. Så sent som i torsdags blev en äldre man i permobil rånad och misshandlad av fyra "pojkar eller yngre män" i centrala Kristianstad. Den 5 november misshandlades och knivrånades tre unga personer mitt på dagen i centrum.

Under veckan dömdes en 25-årig syrier för att ha kidnappad ett tidningsbud mitt i Kristianstad och torterat honom i över fem timmar.

Nyligen rånades också en guldsmedsbutik i centrum av ett gäng invandrare. För två veckor sedan våldtogs en kvinna i 20-årsåldern utomhus i staden. Dessutom har Kristianstads historiska bronsstatyer stulits och troligen sålts för sitt materialvärde.

I början av året var ett invandrargäng nära att sätta eld på en äldre kvinna på Söder, efter att de sprutat tändvätska på henne.

Den senaste dödsskjutningen uppges nu ha blivit droppen för stadens invånare.

– Nu räcker det, säger en missnöjd Kristianstadsbo som hotar med lokalt nyval, uppger Kristianstadsbladet.

Enligt uppgift kretsar flera skjutningar i staden kring ett knarkkrig mellan gäng i två av stadens getton. Veckans dödsskjutning befaras utlösa hämndaktioner.

Samtidig som staden blir alltmer präglad av våld, stänger butikerna igen. Var och varannan butik i centrala Kristianstad är numera igenbommad.

– Den politiskt korrekta förklaringen är att C4 Shopping, som byggts några kilometer utanför centrum, tar alla besökare. Men Kristianstad är en anrik garnison- och handelsstad, med vacker arkitektur, en fin central park och ett unikt vattenrike mitt i staden. Stadskärnan hade lätt kunnat konkurrera med en malplacerad galleria. Problemet är att hela staden håller på att förvandlas till ett getto. Folk vill inte vistas där längre, säger en person som bor i Kristianstad till Fria Tider.

I början av november hittades en skarpladdad bomb vid C4 Shopping.

Sedan valet 2018 styrs Kristianstad kommun av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. SD är dock största parti med 26,46 procent av rösterna i riksdagsvalet och näst största parti i lokalvalet efter Socialdemokraterna.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0