Korankravallerna

Krav på oberoende utredning av koranupploppen

Publicerad 16 juni 2022 kl 13.43

Inrikes. Justitieutskottet föreslår i ett utskottsinitiativ att en oberoende granskningskommission ska få i uppdrag att utreda Polismyndighetens och regeringens agerande under de så kallade korankravallerna i påsk. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig dock mot förslaget.

Dela artikeln

Under påskhelgen 2022 skedde våldsamma invandrarupplopp i bland annat Linköping, Norrköping och Örebro i samband med att den danske politikern Rasmus Paludan brände koraner.

Polismyndigheten har meddelat att upploppen ska utredas av en extern utredare, med inriktningen att se vilken förmåga som krävs för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Utredningen ska vara klar vid årsskiftet 2022/2023. Dessutom har mindre utredningar redan tillsatts av Polismyndigheten inom ramen för förberedelser inför valet 2022.

Justitieutskottet anser dock att den utredning som Polismyndigheten tillsatt inte är tillräcklig. Både regeringen och Polismyndigheten kommer att behöva granskas och där har en oberoende granskningskommission helt andra möjligheter till självständig granskning.

Därför föreslår utskottet att riksdagen i ett så kallat tillkännagivande ska uppmana regeringen att tillsätta en sådan oberoende kommission. I uppdraget bör bland annat ingå att utvärdera arbetet före och under påskupploppen för att utreda vad som gick fel samt ge förslag på hur liknande situationer ska hanteras på ett säkrare sätt i framtiden.

Justitieutskottet vill även granska vilken information som regeringen, Polismyndigheten och andra relevanta myndigheter hade om att det kunde uppstå upplopp, samt vilka åtgärder som vidtogs eller inte vidtogs mot bakgrund av den informationen.

Det ska även granskas vilken information som regeringen fått om händelserna efter att de inträffade samt utvärdera de åtgärder som regeringen vidtagit eller planerar att vidta för att liknande upplopp inte ska äga rum igen, enligt förslaget.

Förslaget om tillkännagivande har sin grund i ett så kallat utskottsinitiativ. Det betyder att förslaget har väckts i utskottet och inte bygger på ett regeringsförslag eller en riksdagsmotion som annars är det vanliga.

I en reservation invänder Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet mot att utredningen styrs på det sätt som utskottet föreslår. Partierna anser också att en oberoende utredning behövs, men föreslår att den ska ha ett "öppet mandat".

Planerad dag för debatt och beslut i ärendet är torsdagen den 22 juni.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.