Lesbisk kvinna frias för våldtäkt

Publicerad 21 december 2020 kl 19.12

Lag & Rätt. En 36-årig kvinna i Jönköping åtalades för att ha våldtagit en småbarnsmamma i samband med en fest. Men tingsrätten friar henne genom att hänvisa till några små detaljer i mammans berättelse.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt åklagaren ägde våldtäkten rum i samband med en fest i maj i år.

36-åringen hade tagit med sig småbarnsmamman in i ett sovrum. Där tog hon struptag runt offrets hals, höll för hennes mun och skrek håll käften, enligt åtalet. Hon ska ha penetrerat mamman vaginalt med fingrarna och offret orsakades enligt åklagaren "smärta och blödning i underlivet, smärta i hårbotten och på halsen samt andnöd".

Den lesbiska kvinnan påstod att de sexuella handlingarna hade varit frivilliga. Hon nekade till att ha hållit för offrets mun och sagt "håll käften". Hon hade inte heller tagit stryptag på eller dragit kvinnan i håret, hävdade hon.

Av ett rättsmedicinskt utlåtande som åklagaren presenterat framgår dock att småbarnsmamman uppvisat skador på halsen och i nacken i form av underhudsblödningar och hudrodnad:

"Vidare finns en underhudsblödning på högra underarmen och en liten sårskada och rodnad i slidmynningen. Om skadornas uppkomstsätt har utfärdande läkare angett att skadorna på halsen har ett utseende och inbördes lokalisation som talar för att de uppkommit till följd av hårt grepp om halsen. Skadan i slidmynningen anges vara ospecifik och det går inte att med säkerhet bedöma om den uppkommit till följd av övergrepp eller av frivilligt sex med penetration med finger."

Jönköpings tingsrätt konstaterar att offret "har berättat sammanhängande och till största del tydligt".

"Hon har redogjort för detaljer kring händelseförloppet. De skador på halsen som hon haft dagen efter stämmer med vad hon berättat om att [den lesbiska kvinnan] hållit om hennes hals. Vidare får målsägandens berättelse stöd av hennes dotters uppgifter om vad [hennes barn] dagen efter händelsen berättat om händelsen."

Jönköpings tingsrätt har dock lyckats hitta några detaljer i kvinnans berättelse som gör att domstolen kan ogilla åtalet. Bland annat anser rätten att de övriga festdeltagarna borde ha hört när offret, som hon uppgav, ropade "aj" i sovrummet.

Skadan i underlivet som påträffades efter händelsen är är vidare "ospecifik och att det inte går att avgöra om den uppkommit av övergrepp eller av frivillig penetration med fingrar".

Dessutom anser domstolen att vittnesuppgifterna inte är samstämmiga om huruvida kvinnan hade tårar i ögonen eller ej när hon kom ut från sovrummet.

I ett resonemang som man sällan ser när det är en man som står åtalad för våldtäkt skriver Jönköpings tingsrätt:

"Sammantaget anser tingsrätten, som anförs ovan, att det är mycket som talar för att det gått till på det sätt som målsäganden berättat och åklagaren påstått. Beviskravet i brottmål är emellertid att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till det åklagaren gjort gällande. Kravet är högt och innebär, annorlunda uttryckt, att det ska vara praktiskt taget uteslutet att det gått till på något annat sätt än vad åklagaren har påstått i sin gärningsbeskrivning."

Tingsrätten frikänner 36-åringen från ansvar för våldtäkt men dömer henne för ringa narkotikabrott. Påföljden bestäms till dagsböter.

I tingsrättens avgörande har rådmannen Lisa J Merovuo och tre nämndemän deltagit. Rätten var enig.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0 

Sverige får ej tillbaka stulen bok. Förlorar mål i Nederländerna.0