Innocence of muslims

Demonstranter försöker storma amerikanska ambassaden i Kairo

Publicerad 13 september 2012 kl 18.20

Utrikes.Den antiamerikanska vreden som utlöstes av filmen ”Innocence of muslims” sprider sig just nu som en löpeld över hela den muslimska världen. Just nu råder kaos i Kairo när våldsamma demonstranter försöker ta sig in på amerikanska ambassaden.

Gilla artikeln på Facebook

De egyptiska demonstranterna har satt bilar i brand, uppfört barrikader och kastat molotovcocktails mot tjänstemän utanför amerikanska ambassaden i Kairo. Säkerhetsstyrkor har format en ring runt ambassaden och kastar stenar mot demonstranter, rapporterar RT.

Tidigare försökte polisen skingra demonstranterna med hjälp av tårgas och varningsskott. Runt 30 demonstranter har hittills skadats och 12 andra har häktats, enligt uppgifter från Epyptiens inrikesministerium.

Grupper av muslimer som försöker med jämna mellanrum storma byggnaden men möter motstånd av polisen.

Samtidigt intensifieras protesterna i andra delar av den muslimska världen. Våldsamma upplopp pågår också i Jemen utanför den amerikanska ambassaden i huvudstaden Sanaa. Även där försöker demonstranterna med våld storma byggnaden. En liknande situation rapporteras från de amerikanska representationerna i Tunisien, Marocko, Sudan och Irak.

Tumultet inleddes med att beväpnade muslimer i tisdags kväll stormade USA:s konsulat i Benghazi, Libyen, satte byggnaden i brand och dödade USA:s ambassadör och tre andra anställda.

Det som utlöste den muslimska vreden är en antimuslimsk film egyptiskt som nyligen visats i egyptisk tv. Filmens upphovsman är pseudonymen "Sam Bacile", som uppges vara en israelisk medborgare som är verksam inom fastighetsbranschen i Kalifornien. Filmen, som ska ha kostat 5 miljoner dollar att spela in, finansierades genom donationer från mer än hundra judiska finansiärer, enligt AP.

Under en extrainsatt presskonferens på torsdagen kallade USA:s utrikesminister Hillary Clinton filmen för "äcklig" och "förkastlig", men underströk att det inte motiverade våldsamheter.

– Låt mig väldigt tydligt klargöra – och jag hoppas att det är uppenbart – att den amerikanska regeringen absolut inte har någonting att göra med den här filmen. Vi tar tydligt avstånd från dess innehåll och budskap, bedyrade Clinton enligt Politico.

Artikeln uppdateras.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0