Maktstriden i SD
Stadshuset i Stockholm.

SD-ledningen vill utesluta fler i Hahnes styrelseförslag

I helgen väljer Stockholms SD-medlemmar ny styrelse:

  • Sittande ordförande Maria Danielsson ville "bussa" svenska barn till invandrarskolor – utmanas av alternativt styrelseförslag
  • Partiledningen stöder Danielsson och försöker få utmanaren William Hahne utesluten ur partiet
  • Nu står det klart att ledningen även planerar att utesluta flera andra personer i styrelseförslaget – för "ideologisk avvikelse"
Publicerad 25 februari 2015 kl 20.22

Inrikes. SD-ledaren Mattias Karlsson och hans så kallade medlemsutskott planerar nu att utesluta ytterligare personer som ingår i det styrelseförslag som utmanar den sittande ordföranden Maria Danielsson i Stockholm, skriver partiorganet SD-Kuriren.

Dela artikeln

Fria Tider har tidigare skrivit om hur Sverigedemokraternas högerfalang har lagt fram ett alternativt styrelseförslag inför SD Stockholms stads årsmöte i helgen. Om förslaget går igenom innebär det att den sittande vänsterfalangens ordförande Maria Danielsson och hennes styrelse skulle ersättas av en styrelse bestående av läkare, forskare, entreprenörer och näringslivsprofiler. Ny ordförande skulle bli William Hahne från partiets ungdomsförbund SDU.

I förra veckan öppnade SD-ledningens så kallade medlemsutskott ett uteslutningsärende mot Hahne och ytterligare en person, under förevändningen att de hanterat personuppgifter i strid med partiets interna bestämmelser. Men nu planerar SD-ledningen att utesluta ytterligare personer i Hahnes styrelseförslag – med motiveringen att de misstänks hysa "ideologiskt avvikande" åsikter.

– Vi ska inte föregå medlemsutskottets utredning, men om det är så att misstankarna stämmer, då har de här personerna ingenting hos Sverigedemokraterna att göra, säger Mattias Karlssons högra hand Richard Jomshof till SD-Kuriren.

Beskedet kommer efter att vänsterextrema Expo publicerat en artikel där flera av personerna i det alternativa styrelseförslaget anklagas för att vara intresserade av konservativa författare och filosofer. Expo pekar bland annat på att två av kandidaterna visat intresse för de välkända konservativa tänkarna Oswald Spengler och Ernst Jünger.

"Bussning" inte avvikande
Den nuvarande ordföranden i Stockholms stad, Maria Danielsson, föreslog i höstas att svenska elever från innerstaden ska "bussas" till invandrarskolor i förorten för att snabba på den så kallade integrationen.

– Vi kanske måste bussa barnen. Varenda skola borde se ut som samhället gör, förklarade Danielsson för DN.

Förslaget föranledde inte någon åtgärd från medlemsutskottet för "ideologisk avvikelse." Danielsson backade dock i ett tillrättaläggande i SD-Kuriren och hävdade att hon inte ville att bussning skulle ske med tvång.

Vid 20-tiden på onsdagen hade nyheten om uteslutningsplanerna börjat spridas i sociala medier, där den väckte vrede bland partiets gräsrötter och väljare. I inlägg på Twitter och Facebook kritiseras Mattias Karlssons partiledning för att ägna sig åt toppstyre och odemokratiska metoder.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.