Maktstriden i SD
BÖRJADE I SDU: SD:s nuvarande partiledare Jimmie Åkesson började sin politiska bana som ordförande för SDU. Här syns han posera med flera kända ansikten från den nationella rörelsen inför SDU-kongressen i Jakobsberg år 2000. Mannen som poserar i svart skjorta är partiets nuvarande gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

Medlemmar rasar mot SD-ledningen: "Jag lurades rösta på Karlsson"

Publicerad 11 september 2015 kl 18.02

Inrikes. Efter att ha uteslutit en rad interna utmanare planerar nu kretsen kring Mattias Karlsson att splittra SD genom att bryta banden med ungdomsförbundet SDU. Men missnöjet och besvikelsen är stor både inom partiet och bland väljare. Björn Söders kritik mot planerna får stöd av många gräsrötter.
"Tack Björn och förlåt att jag svek dig vid valet och lurades att kryssa Mattias Karlsson vilket jag ångrar djupt", skriver en väljare.

Dela artikeln

Maktkretsen kring Mattias Karlsson har under flera månader hamrat in budskapet att SDU-ungdomarna antingen ska rösta på Karlssons kandidat under helgens kongress – eller avskiljas från moderpartiet. Anledningen är att Jessica Ohlson, den 25-åriga huvudkandidaten till ordförandeposten i SDU, inte uppfattas som tillräckligt lojal med partiledningen.

– Hon är ingen favorit hos partiledningen. Problemet med både henne och Kasselstrand är att de vill köra in partiet på fel väg. De vill att vi ska bli mer lika Front National i Frankrike och andra hårdföra partier i Europa. De fokuserar på flaggor och nationalism, säger Magnus Olsson, ordförande för det så kallade Medlemsutskottet som kontrolleras av Mattias Karlsson, till Sydsvenskan.

Karlssons strategi är att partiet ska sluta med "flaggor och nationalism" för att istället omprofilera sig som ett “antirasistiskt mittenparti”.

"Vi kommer inte att ge efter på den ideologiska vakthållningen. Vi kommer inte på nåt sätt att acceptera någon typ av avsteg från den väg som Sverigedemokraterna har valt", dundrade Karlsson i ett nattligt Facebook-inlägg tidigare i år.

Och någon acceptans ser det nu inte ut att bli om ungdomarna väljer fel företrädare imorgon.

– Väljs hon tror jag vi klipper banden, säger Magnus Olsson.

Men Jessica Ohlson tänker inte ge sig utan strid och ämnar söka medlemmarnas stöd för att hålla samman partiet.

– Det är SD:s landsdagar i slutet av november som kan fatta beslut om SDU:s vara eller icke vara som en del i SD. Stadgarna ändras om 75 procent av ombuden på landsdagarna vill det, det tror jag är helt osannolikt. Jag tror de vill ha kvar oss, säger hon till Aftonbladet.

Och Ohlson får stöd från höga företrädare inom moderpartiet.

"Jag är övertygad om att förbundets medlemmar är kapabla att själva fatta kloka beslut under sin kongress och önskar härmed de båda ordförandekandidaterna lycka till", skriver Björn Söder.

Söder, som är ledamot i partiets högsta verkställande utskott och Sveriges andre vice talman, anser att moderpartiet – i praktiken Mattias Karlssons maktkrets – ska respektera utfallet av ungdomarnas demokratiska beslut imorgon på SDU-kongressen.

“Oavsett vem man väljer som ny förbundsordförande är det min förhoppning att förbundet och moderpartiet kan få till ett närmare samarbete”, skriver han.

Söder får medhåll från många väljare och partimedlemmar.

”Tack Björn och förlåt att jag svek dig vid valet och lurades att kryssa Mattias Karlsson vilket jag ångrar djupt. Naturligtvis kommer det inte att upprepas”, skriver en kvinnlig sympatisör.

En annan väljare kommenterar:

“Det var i dom svåraste tiderna som personerna i toppen tvingades bekänna färg och tyvärr har nog Mattias Karlsson svikit många med sin översittarattityd. Alla vill ha en ledare som är fast på handen, lyhörd och ödmjuk men Mattias visade raka motsatsen. Han visade tillsammans med herr Jomshof att det var han som bestämde och det var han som satte agendan för vad som var rätt och fel.

Jag tycker att det är riktigt fel när två av dem mäktigaste i moderpartiet går ut offentligt och mer eller mindre öppet flaggar för konsekvenser om inte SDU rättar in sig i ledet och väljer den kandidat som Richard med flera har lobbat fram. Bra talat av Björn, låt SDU få göra som dom vill, låt ungdomsförbundet få vara ett fritt ungdomsförbund och inte en odlingsbänk där Richard och Mattias väljer vilka som ska få komma fram.”

Och en del höga företrädare inom SD vill gå ännu längre och ogiltigförklara uteslutningarna av SDU:s nuvarande ordförande Gustav Kasselstrand med flera. Oskar Lindblom, distriktsordförande för SD Skaraborg, skrev tidigare i år i en debattartikel i Expressen:

"Alla ser att kejsaren är naken men ingen vågar säga det. Alla väntar på att någon ska träda fram och skriva den här artikeln, så nu har jag gjort det.

Jag är medveten om att jag som distriktsordförande bränner mina egna karriärchanser genom att skriva den här artikeln, men det spelar ingen roll - måttet är rågat. I november är det vi – medlemmarna – som sätter ned foten mot partiledningens maktmissbruk och i stället visar betydelsen av interndemokrati."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.