Böneutropen i Växjö
Böneutropen sker via högtalare. Arkivbild.

Muslimer i Växjö polisanmäls för otillåtna böneutrop – "Detta är allvarligt"

Publicerad 1 mars 2018 kl 12.30

Inrikes. Efter gårdagens avslöjande om att Islamiska center i Växjö sänt böneutrop utan tillstånd polisanmäls muslimerna – av polisen. Anmälan gäller brott mot ordningslagen och polisen ser allvarligt på händelsen, skriver P4 Kronoberg.

Gilla artikeln på Facebook

På onsdagen skrev Fria Tider en viral artikel om att Växjös Islamiska förening redan har sänt böneutrop utan tillstånd i flera år, något P4 Kronoberg var först med att avslöja.

– Vi trodde inte att vi behövde söka ett nytt tillstånd eftersom vi fick ett ja 2014, sade imamen Ismail Abu Helal till Sveriges Radio.

Men det tillståndet från 2014 gällde bara vid ett enskilt tillfälle och sedan har moskén inte fått några fler tillstånd av polisen. Trots det har man sänt böneutrop genom högtalare i samband med ramadan mellan 2015-2017, något som stört grannarna i området.

Muslimer i Växjö har nyligen ansökt hos polis om att få anordna böneutrop en gång i veckan. Men nu anmäls de i stället av polismyndigheten för sina otillåtna böneutrop.

– Det är allvarligt när en organisation begår ett brott. Man ska ha tillstånd för högtalarsändningar utomhus med propaganda eller andra budskap, säger Ola Severinsson hos Växjöpolisen till P4 Kronoberg och påpekar att det är en skyldighet för polisen att upprätta en anmälan.

Nu har ärendet hamnat hos åklagare.

Det misstänkta brottet kan sluta med böter, om inte fallet läggs ned.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0