USA-valet

Neokonservativ hysteri när Trump leder i opinionen

Publicerad 17 juli 2015 kl 00.42

Media. Invandringsanhängare inom det republikanska partiet är starkt kritiska till att affärsmannen Donald Trump, 69, beslutat sig för att kandidera till posten som USA:s president genom att lansera en invandringskritisk plattform. Men själv låter sig presidentkandidaten inte nedslås av det bristande stödet från sina neokonservativa partivänner.
 – De är fullständigt överreklamerade, säger Donald Trump i en intervju med NBC.

Gilla artikeln på Facebook

I tisdagens stora opinionsmätning på nationell nivå leder invandringskritikern Donald Trump, 69, rejält över sin närmsta konkurrent Jeb Bush inför primärvalen i det republikanska partiet. Bush samlar 14 procent av republikanerna bakom sig medan Trump får 17 procent i den nationella mätningen. Och i torsdagsmorgonens mätning från Fox News fick Trump 18 procent – mot Bushs 14.

Tidigare idag rapporterade Fria Tider, med hänvisning till amerikanska medier, att Bush får stora kampanjbidrag från intressen inom den internationella storfinansen, bland annat jättebanken Goldman Sachs. Men det är inte bara aktörer inom finansvärlden som hellre ser Bush än Trump som ny president – även neokonservativa kritiker inom det republikanska partiets vänsterfalang ser rött av den 69-årige invandringskritikerns framgångar i opinionen.

En av dessa kritiker är Charles Krauthammer, legendarisk kolumnist vid Jewish World Review och Washington Post, som idag regelbundet kommenterar världshändelser i Fox News. Krauthammer har kallat Trump för en "rodeoclown".

– Alltså, Charles Krauthammer är en fullständigt överreklamerad person. Han har något personligt emot mig som jag inte begriper vad det är, för jag har aldrig ens träffat honom, men han är en fullständigt överreklamerad figur, säger Donald Trump.

Trump lyfter även fram att Krauthammer, som är en tongivande aktivist inom den amerikanska Israellobbyn, tillhörde de mest hysteriska försvararna av det misslyckade kriget i Irak.

– Han har ingen aning om vad han håller på med. Han försvarade helt och hållet kriget i Irak. Han ville gå in i Irak och ville stanna där för evigt, säger Trump.

NBC lyfter även fram Jonah Goldberg, en annan av Trumps kritiker inom det republikanska partiet. I en rasande kolumn i neokonservativa National Review skriver Goldberg att Trump är en "misslyckad man som har blandat ihop inställsamhet med insiktsfullhet".

– Är jag en misslyckad man? Jag har byggt upp en förmögenhet, jag har gått i de bästa skolorna och jag har fått de högsta betygen. När jag var klar med det gav jag mig ut och byggde upp en förmögenhet som är så stor att folk inte kan begripa hur stor den är, säger Trump och fortsätter:

– Och sen blir jag alltså förolämpad av en man som inte kan köpa ett par byxor... lägg av.

En annan kritiker som lyfts fram av NBC är George Will, tidigare kolumnist i Jewish World Review och Washington Post, som har jämfört Donald Trump med Todd Akin. Akin är en republikansk politiker som 2012 råkade använda frasen "legitim våldtäkt" när han diskuterade sexualbrott mot kvinnor.

– Trump är Todd Akin med tio ansikten. Ni vet, gentlemannen som under valkampanjen 2012 sade korkade saker om våldtäkt, och varje republikan fick ständigt frågor om honom från den tidpunkten och framåt, sade George Will.

Men Donald Trump är inte speciellt bekymrad över kritikernas åsikter.

– De är alla överreklamerade personer. Jag känner till de här figurerna, jag vet vilka de är. Du kan nämna hur många namn som helst, säger han till NBC.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.