Maktskiftet i USA

Trump till CNN: "You are fake news" – nu vädjar CNN till Obama för upprättelse

Publicerad 12 januari 2017 kl 18.02
Av Mattias Albinsson

Utrikes. USA:s tillträdande president Donald Trump vägrade under onsdagen svara på frågor från CNN:s journalist vid sin första officiella pressträff sedan presidentvalet. Nu vädjar medie­giganten till Barack Obama för att få upprättelse.

Dela artikeln

– Jag kommer inte svara på en fråga från dig, ni är "fake news", snäste Trump av påstridige CNN-journalisten Jim Acosta och möttes av spridda applåder från övriga journalister vid onsdagens pressträff.

Bakgrunden är inte minst att den vänster­liberala mediegiganten spridit grova anklagelser mot Trump. Bland annat att han under 2013 ska ha deltagit i en kissexorgie med prostituerade på ett lyxhotell i Moskva, något Fria Tider rapporterade om igår.

Uppgifterna om den påstådda kissexorgien har troligen sitt ursprung på internetforumet 4Chan. Ett antal Trump­anhängare ville sprida de uppenbart falska uppgifterna om Trump för att avslöja vänster­liberala journalisters undermåliga, eller i det här fallet obefintliga, källkritik. CNN, bland annat, nappade på den påhittade historien.

"Fake news", falska nyheter, introducerades som uttryck av den amerikanska vänstern under valkampanjen och syftade då på mediebolag som inte rapporterar utifrån ett vänster­perspektiv. Begreppet har även fått viss spridning i Sverige. Ofta kombineras det med ord som "källkritik" och "faktaresistens" som man anklagar alla som uppfattas som politiska motståndare för att sakna respektive lida av.

Nu använder alltså Trump själv uttrycket om de vänsterliberala journalisterna.

Vädjar till Obama
Efter den pinsamma avsnäsningen igår hoppas idag CNN att president Barack Obama ska ingripa för att återupprätta medie­bolagets rejält kantstötta anseende.

I en lång opinionsbildande artikel vädjar CNN-profilen Timothy Naftali om att hela den hemlig­stämplade rapport från CIA, NSA och FBI som påstås bevisa hur Rysslands president Vladimir Putin hjälpt Trump till makten släpps.

"Presidenter har makten att offentliggöra vad som helst", skriver Naftali och menar att det här är ett sådant tillfälle då det är nödvändigt.

"Jag tror att vi nu befinner oss i ett av dessa sällsynta tillfällen i vår historia när presidenten kan behöva riskera en utländsk källa eller två för vårt lands skull", skriver han.

CNN hoppas rapporten ska innehålla så pass graverande uppgifter om Trump att det blir svårt, eller kanske till och med omöjligt, för honom att bibehålla president­makten.

Men om Obama ska rädda CNN, som pekats ut som en av de viktigaste språkrören för Hillary Clinton under valet, så är det bråttom. Donald Trump svärs in som ny president om bara åtta dagar.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Växande vrede efter afghanmord på fransk pojke

Nu kokar det i Frankrike. Ung afghan och hans mamma gripna för mordet på Matisse, 15.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.