Falska nyheter
Tino Sanandaji kritiserar Carl Bildt.

Tino Sanandaji anklagar Carl Bildt för att sprida falska påståenden om Sverige

Publicerad 25 februari 2017 kl 12.46
Av Mattias Albinsson

Politik. Sveriges förre stats- och utrikesminister Carl Bildt sprider flera falska påståenden om Sverige och svensk invandring i sin krönika i Washington Post. Det konstaterar den sverige­kurdiske national­ekonomen Tino Sanandaji på Facebook.

Dela artikeln

Ett av de mer iögonenfallande felen är att Bildt hävdar att hela 17 procent av Sveriges befolkning är invandrare från Finland. Det påståendet är falskt. Inte ens om man använder sig av SCB:s generösa beräkning från 2008, där alla som hade en far- eller morförälder född i Finland räknades med, kommer man upp i en andel som är i närheten av den Bildt anger.

Mellan två och fyra procent av Sveriges befolkning har finsk bakgrund, lite beroende på hur man räknar. 1,8 procent av befolkningen är född i Finland medan ytterligare 2,6 procent har minst en förälder som invandrat därifrån enligt statistiken från 2008.

Vidare reagerar Sanandaji på att Bildt påstår att det kom 100.000 flyktingar från Balkan under ett enda år. Året som M-toppen syftar på är troligen 1992, då dåvarande Invandrar­verket noterade en kraftig topp, men antalet han anger är felaktigt. I själva verket kom knappt 70.000 asylsökande till Sverige från forna Jugoslavien det året och endast 34.602 uppehålls­tillstånd beviljades, totalt, inklusive dem för utbytesstudenter och adopterade barn. Statistiken finns tillgänglig på Migrationsverkets hemsida.

Den sverige­kurdiske national­ekonomen reagerar även på att Bildt väljer att enbart fokusera på invandrarna från forna Jugoslavien, som utgör en mycket liten andel av det totala antalet invandrare, men undviker att prata om hur det gått för dem som kommit från Irak, Afghanistan, Eritrea, Kosovo (som tidigare också ingick i Jugoslavien) eller Somalia. Han nämner dessutom endast syrierna i förbigående, utan att ta upp gruppens arbetsmarknads­problem.

"En av Trumps negativa effekter är att fåkunniga neocons med överdriven självbild blir ännu slappare i sina resonemang. Har Carl Bild anställd Fredrik Reinfeldt att faktakolla sina inlägg?" avslutar Tino Sanandaji.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.