Rekord i julhandeln – trots corona

Publicerad 13 december 2020 kl 20.33

Ekonomi. Julen påstås vara inställd på grund av pandemin. Men svenskarna planerar att spendera rekordmycket på julklappar och övrigt som hör firandet till, visar Nordeas julundersökning.

Dela artikeln

Hushållens julbudget skjuter i höjden efter en dipp ifjol. Det vi planerar att lägga på julklappar och övriga julinköp, som mat och pynt, ligger på den högsta nivån på elva år. Det visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Nordea.

Hushållen planerar att spendera i snitt 4.300 kronor på julklappar jämfört med 3.300 kronor ifjol. Även julens övriga utgifter stiger till i snitt 2.600 kronor, vilket är en ökning med 500 kronor från 2019. Mest lägger vi i Stockholm och Västsverige – 8.500 kronor totalt jämfört med snittet i landet på 6.900 kronor.

– Trots restriktionerna ökar årets julbudget kraftigt. Många vill nog kompensera för alla inställda planer under året. Kanske har vi också mer pengar över - inställda resor och hemarbete kan ha gett mer klirr i kassan, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson i ett utskick.

Coronapandemin påverkar årets julfirande på flera sätt. Nära sju av tio uppger att de inte kommer kunna vara med släkt och vänner i lika hög grad, och 35 procent att det är svårt att planera. Drygt tre av tio kommer resa mindre. Fler unga, 18-29 år, uppger oro inför julfirandet.

Majoriteten har inte svårare att bekosta julens inköp på grund av coronapandemin, men en femtedel uppger att det har blivit något eller mycket svårare att bekosta årets julinköp. Unga, 18–29-åringar, är den åldersgrupp som i högst grad uppger att de inte alls har råd med julinköpen i år. Det finns också regionala skillnader. Boende i Malmö och Stockholm uppger i högre grad att de har svårare att bekosta årets julinköp.

– Många unga har osäkra anställningar och har inte heller haft möjlighet att bygga en buffert. Vi har också sett under pandemin att storstäderna har påverkats då tjänstesektorn har drabbats hårt, säger Ingela Gabrielsson.

En fjärdedel uppger att de har ändrat sitt köpbeteende av hållbarhetsskäl, framför allt genom att köpa färre julklappar och äta ekologiskt eller närodlat. Fler nätshoppar också mer.

– Att handla på nätet är en växande trend som har fått extra fart inför denna jul. Det drivs också av att vi då inte behöver trängas i butikerna, säger Ingela Gabrielsson.


Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Ekonomi

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 

"Korkade" EU-korkar väcker ilska mot Arla

Stänk, spill och krångel.. Men EU-reglerna kräver fastsittande korkar på mjölken framöver.0 

Teorin: "Välförtjänt kalas" väntar svensk medelklass

"Dags att ta fram festkläderna".. Snart börjar bolånetåget rulla igen, spår experten Claes Hemberg.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0