Inflationen
I Estland ökar priserna nu med närmare 20 procent år.

Tvåsiffrig inflation i vart tredje EU-land

Publicerad 21 maj 2022 kl 17.12

Ekonomi. Estland, Litauen och Bulgarien har den högsta KPI-inflationen i EU, men i vart tredje EU-land är KPI-inflationen nu tio procent eller mer.

Dela artikeln

Prisökningstakten mätt som KPI har nått tvåsiffriga nivåer i minst en tredjedel av EU-länderna, med den allvarligaste ökningen i Baltikum, skriver Financial Times

Enligt tidningen har nio medlemsstater i EU en inflation över 10 procent, med den största ökningen i Estland där konsumentpriserna nu stigit med 19 procent på årsbasis.

Andra hårt drabbade länder är Litauen med en inflation på 16,8 procent, Bulgarien (14,4 procent), Tjeckien (14,2 procent), Rumänien (13,8 procent), Lettland (13 procent), Polen (12,4 procent) och Slovakien (11,7 procent).

Turkiet, som har haft status som EU-kandidat sedan 1999, har en inflation på 70 procent på grund av kollapsen för landets nationella valuta.

Enligt medierapporter ska den grekiska statistikmyndigheten ELSTAT offentliggöra en grekisk KPI-siffran på 10,2 inom kort, vilket även placerar Grekland på listan över EU-länder med tvåsiffrig inflation.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Växande vrede efter afghanmord på fransk pojke

Nu kokar det i Frankrike. Ung afghan och hans mamma gripna för mordet på Matisse, 15.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.