SVT: "Folkutbyte" planeras i Ukraina

Publicerad 4 december 2023 kl 17.51

Media. SVT får kritik efter att ha använt sig av begreppet "folkutbyte" i en artikel om Ukraina.

Dela artikeln

"Ukraina: Rysk plan för folkutbyte", lyder SVT:s första text-rubrik, en rubrik som på sajten ändrats till "Ukraina: Ryssland vill ändra demografin på ockuperad mark".

I artikeln skriver den statliga tv-jätten att Ukrainas nationella motståndscentrum uppger att Ryssland massimporterar centralasiatiska invandrare till i områden i Ukraina man ockuperar. Siffran ska redan ha överstigit 100.000 personer.

"De flesta arbetar på byggen men i framtiden planerar ryssarna att mobilisera dem i utbyte mot medborgarskap", skriver centret enligt SVT.

Begreppet "folkutbyte" påstås av journalister och andra vänsteraktivister vara en "konspirationsteori" om att befolkningen i västvärlden byts ut mot tredje världen-folkslag.

Därför kritiseras och hånas nu SVT:s ordval om det som pågår i Ukraina, rapporterar Samnytt. SD-toppen Richard Jomshof jämför med vad de svenska makthavarna har hållit på med:


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.