På partiets riksmöte för två decennier sedan vann den då 25-årige Åkesson en dramatisk omröstning mot den sittande ordföranden Mikael Jansson, med siffrorna 91 mot 50.
Beskedet innebar inte bara ett skifte i ledarskap, utan inledde ett omfattande ideologiskt och strategiskt skifte där partiet successivt påbörjade det långa arbetet att bli liberalt nog att en dag kunna få ministerposter i en borgerlig regering.
SD slutade under Åkessons ledning att betrakta svenskar som ett folkslag som existerar och har rätt till sitt land. Istället pratade man om "öppen svenskhet" – Mattias Karlssons idé om att vem som helst som flyttar till Sverige kan "bli svensk" – och begravde tidigare krav på återvandring.
Under Åkessons ledning har SD istället förespråkat en fortsatt tredje världen-invandring på nivå med Sveriges grannländer och att de miljontals invandrare som redan kommit ska assimileras och "bli svenskar".
Successivt har partiet även släppt andra profilfrågor, som kravet på EU-utträde och motståndet mot svenskt Nato-medlemskap, och idag är det inte mycket som officiellt skiljer SD:s politik från Moderaternas.
Samtidigt har SD gått från att stå utanför riksdagen till att bli Sveriges näst största parti i valet 2022. Partiet har blivit en nyckelspelare i det parlamentariska landskapet, inte minst genom Tidöavtalet som slöts med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna efter valet.
Trots alla år i opposition har Åkesson aldrig lämnat partiledarposten – bortsett från en mycket uppmärksammad sjukskrivning för utbrändhet 2014–2015. Sedan dess har Åkesson synts allt mer sällan i offentligheten, men brukar dyka upp vid debatter i tv och vid liknande tillfällen.
Mikael Jansson, som Åkesson besegrade 2005, kom senare att lämna partiet och ansluta sig till Alternativ för Sverige.
SD uppmärksammar 20-årsjubileet i inlägg på sociala medier:
I dag har Jimmie Åkesson varit partiledare för Sverigedemokraterna i 20 år.
Stort grattis! pic.twitter.com/gn9s2mOI8e— Sverigedemokraterna (@sdriks) May 7, 2025