– Polisen tillsammans med åklagaren står redo att börja jobba med den nya lagstiftningen och olika ärenden. Lagstiftningen ger oss nya kraftfulla verktyg att ta de kriminellas tillgångar. Stryper vi tillgångarna blir det svårare att investera i nya brottsupplägg eller tvätta brottsvinster, säger Torbjörn Rosén, nationell samordnare mot kriminell ekonomi vid Noa.
Med den nya lagstiftningen kan polisen ta tillgångar i beslag och åklagaren begära förverkande även om egendomen inte kan kopplas till ett specifikt brott. Polis och åklagare behöver endast visa att egendomen kommer från kriminell verksamhet, det vill säga att egendomen inte står i proportion till en persons lagliga möjligheter, till exempel att äga en fastighet, bilar eller pengar på ett bankkonto.
För att hitta tillgångar kan polisen genomföra kroppsvisitation eller husrannsakan.
– Vi tror att lagen kan komma att göra det enklare för oss att komma åt personer högre upp i de kriminella nätverken som tjänar stora pengar på exempelvis bedrägerier och narkotikahandel. Det är ofta svårt att koppla dessa personers tillgångar direkt till konkreta brott, även om vi anser att vi har övertygande bevisning om att egendomen kommer från brottslig verksamhet, säger Torbjörn Rosén på polisens hemsida.
Lagtexten säger att om det är klart mer sannolikt att egendom härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet, ska egendomen förverkas, alltså att ägandet av egendomen går över till staten.
– Domstolarna får visa oss var gränsen går och skapa praxis för självständigt förverkande, polis och åklagare är i startgroparna med många ärenden, säger Torbjörn Rosén.
Polisen kan inleda en utredning om självständigt förverkande och genomföra ett beslag, därefter tas ärendet över av åklagare, som leder utredningen. Åklagaren begär att den beslagtagna egendomen ska förverkas hos tingsrätten. Med förverkande menas att staten tar över ägandet av egendomen.
Den som är ägare till egendomen har rätt till ett juridiskt biträde alltså ett juridiskt ombud som kan tillvarata ägarens rättigheter i prövningen.
Ett beslut om förverkande kan överklagas.