Ny dom: Invandrare ska inte behöva styrka sin identitet för att få asyl

Publicerad 1 mars 2019 kl 00.18

Lag & Rätt. En invandrare ska inte alltid behöva kunna klarlägga sin identitet för att få asyl i Sverige. Det slår en ny dom från Migrationsöverdomstolen fast, uppger Ekot. Identitetskravet får nu mindre betydelse i framtida ärenden.

Gilla artikeln på Facebook

Det är en ny dom från Migrationsöverdomstolen som fastslår att asylsökare inte alltid ska behöva styrka sin identitet för att tilldelas asyl i Sverige.

I det aktuella fallet har en invandrare påstått sig vara förföljd av kurdiska Peshmerga i Irak men fått avslag på sin asylansökan eftersom han inte lyckats styrka sin identitet.

Migrationsdomstolen gick på Migrationsverkets linje, och nekade mannen asyl. Men nu gör Migrationsöverdomstolen en annan bedömning och river upp den tidigare domen.

Enligt överinstansen ska identitet inte alltid vara "en avgörande faktor" för att bedöma skyddsbehovet, skriver Sveriges Radio.

I vissa fall ska det kunna vara sekundärt i jämförelse med andra viktigare faktorer.

Dag Stegeland, kammarrättspresident vid Kammarrätten i Göteborg, förklarar att domen har stor principiell betydelse.

Enligt honom har både Migrationsverket och domstolar tidigare lagt för mycket vikt vid att asylsökare ska kunna göra sina identitet sannolik. Men den här domen väntas förändra hur dessa instanser i framtiden kommer bedöma asylfall. Särskilt viktigt är det, menar Stegeland, att Migrationsverket rättar sig efter domen i sina inledande bedömningar.

Så här säger han till Ekot om vilka faktorer som i stället ska bedömas hos en asylsökande invandrare:

– Det kan handla om vad personen har varit med om och ännu viktigare vad personen riskerar att utsättas för om han eller hon utvisas. Det är egentligen inte så viktigt vem en person är.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0