Islamiska staten
Staden Nineve i norra Irak är ett assyriskt kulturarv från 700-talet f.Kr.

Ny uppgifter: Isis sprängde sönder assyriskt kulturarv

Publicerad 30 januari 2015 kl 18.41

Utrikes. Enligt nya uppgifter har Islamiska staten sprängt sönder stadsmurarna kring det assyriska kulturarvet Nineve.

Gilla artikeln på Facebook

Uppgifterna kommer ifrån den assyriska nyhetsbyrån Aina som rapporterar om att muslimska extremister placerade ut sprängladdningar vid det antika kulturarvet i tisdags kväll för att därefter spränga sönder murarna. Det råder fortfarande oklarheter kring hur pass tillförlitliga uppgifterna är, men det har sedan tidigare varit känt att IS planerat att spränga sönder murarna.

Nineve var en gång i tiden en av världens största städer och omnämndes redan av Bibelns antika författare och beskrivs i boken Jona i gamla testamentet som en "oerhört stor stad" och att "det tog tre dagar att färdas genom den".

De stadsmurar som stått kvar in i nutid är dels rekonstruerade, dels rester av stadens murar från omkring 700-talet f.Kr. För det assyriska folket har de gamla stadsmurarna ett stort symbolvärde då staden en gång i tiden var det assyriska folkets huvudstad.

Under det pågående inbördeskriget i Syrien och Irak har förstörelsen av ovärderliga kulturarv varit mycket omfattande.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor studie: Män – inte kvinnor – diskrimineras vid jobbsökning

Männens ansökningar sorteras bort. Ingen liknande diskriminering av kvinnor inom mansdominerade yrken.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.