Det var under en riksdagsdebatt i maj förra året om statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland som ett hundratal klimataktivister dök upp och började skrika och bråka.
En av aktivisterna hällde ut en flaska med röd färg över en matta i kammaren.
Aktivisten, som har visat sig vara operasångaren Samuel Jarrick, åtalas nu för skadegörelse.
Riksdagens städare fick jobba i sex timmar övertid för att få bort fläckarna efter den 42-årige vänsterartistens färgattack. Detta enligt riksdagsförvaltningen, som nu vill ha tillbaka de 1.800 kronor som städningen kostade.
Samuel Jarrick vidgår händelseförloppet men förnekar brott. Han berättade i förhör att färgen bestod av "en blandning av tomatpuré, men framför allt någon form av ekologisk hallondryck" – och höll därefter en lång utläggning inför poliserna om "klimatförändringar" och om situationen i tredje världen.
– Jämför man kostnaden av saften med kostnaden för framtida sanering av bruk av brunkol samt minskad tillväxt till följd av klimat och miljöeffekter till följd av brunkolsförbränning så framstår kostnaden för saftsaneringen som försumbar. Mitt syfte var att tydliggöra det i riksdagen genom att spruta saft till en ringa kostnad, förklarade han.
Den 41-årige operakändisen fortsatte med att konstatera att "blod flutit" i bland annat Syrien på grund av så kallade klimatförändringar:
– Den röda färgen skulle markera den gräns, en nödvärnshandling för att markera hur allvarligt det här är. Den röda linjen har varit en symbol för den gräns som vi inte ska passera för att inte nå oåterkalleliga effekter för miljö, men även en symbol för den blod som flutit bl a i Syrien, Afrikas horn, och andra fattiga befolkningar som drabbas av klimatförändringar, då det faktiskt är oftast fattiga som drabbas av missväxt, torka med mera.
Stämningsansökan mot Jarrick inkom strax före påsk. 42-åringen har tidigare bland annat mottagit av Anna Lindh-stipendiet för att han "genom sin konstform" vill "beröra, skapa debatt, väcka reflektion och påverka människor".