Moskébränderna
Så kallad "kärleksbombning" av den ubrända källarmoskén i Eskilstuna.

Fortfarande inget som tyder på att branden var anlagd

Publicerad 27 december 2014 kl 16.19

Inrikes. Polisen vet fortfarande inte hur juldagens moskébrand i Eskilstuna uppstod och man har heller inte hittat något som tyder på att den var anlagd.
– Vi har försökt idag med brandhundar, men de gjorde ingen markering i lokalen, säger polisen till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Under dagen idag har polisens arbete med att klarlägga hur den kraftiga branden i moskén uppstod – men man har fortfarande inget klart besked och man har inte hittat något som tyder på att den skulle ha varit anlagd, något som tidigare påståtts i media.

Vissa rykten gör gällande att branden i själva verket startade i köket och att påståenden om en attentatsman är fabricerade, men det är inget som polisens presstalesman Lars Franzell vill kommentera.

– Det finns hur mycket spekulationer och påståenden som helst, och gissningar och kors och tvärs men det där är ingenting jag kan bekräfta, säger han till Fria Tider men tillägger:

– Vi har försökt idag med brandhundar, men de gjorde ingen markering i lokalen efter någon form av brännbar vätska som de är tränade för att hitta.

"Vissa teorier"
Polisen vet ännu inte var i lokalen branden uppstod, men säger sig ha "vissa teorier" även om man tillsvidare vill hålla dem för sig själva.

– Det är inte hundra, det har brunnit så pass kraftigt där inne så enligt teknikerna är det svårt att exakt bestämma var någonstans, säger Franzell och fortsätter:

– De har väl vissa teorier, men de får stanna i utredningen tills vi har fått upp en expert som vi har begärt hos SKL som ska titta på brandplatsen, förhoppningsvis redan nästa vecka.

Polisen har heller inte lyckats få tag på det vittne som påstods ha sett en attentatsman kasta in en brandbomb i moskén.

– Nej, nej det har vi inte, säger Franzell.

Utredningen fortsätter under nästa vecka och polisen lägger stora resurser på att försöka utreda om det eventuellt skulle kunna röra sig om ett attentat.

– Det är ju allvarligt, det var ju fara för en stor mängd människor, så det här måste vi lägga krut på att försöka få lösning på, säger Franzell.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0