Asylkaoset

Polisen släpper siffror över asylbrott

Publicerad 20 februari 2016 kl 16.54

Inrikes. Nu släpper polisen siffrorna över brottslighet under brottskod R291 – alltså asylrelaterad brottslighet som inträffat sedan asylkaoset kulminerade i höstas. Totalt rör det sig om 3.287 brott som hemlighållits under insatsen.

Gilla artikeln på Facebook

Den nationella särskilda polisinsatsen Alma är avvecklad och igår släpptes de siffror som polisen valt att hemlighålla hittills.

Enligt siffrorna har det inträffat 1.799 brott på asylboenden, 159 brott mot asylboenden och 1.329 brott som varken riktar sig mot eller har inträffat på asylboenden, men som ändå är relaterade till asylärenden.

De totalt 3.287 brotten har inträffat mellan den 11 november 2015 och den 31 januari 2016. Det handlar om 90 sexualbrott, 1028 fall av misshandel och 771 hot och ofredanden bland annat.

– Vad kan man förvänta sig? Det här är människor som varit med om extrema upplevelser och som nu lever under extrema förhållanden, säger kriminologen Jerzy Sarnecki till Aftonbladet.

Akademikerns förklaring är kontroversiell internationellt men vanlig i Sverige. Varken koncentrations­lägerfångar från andra världskriget eller krigs­flyktingar från Vietnamkriget har varit överrepresenterade i brottsstatistiken, medan den senare invandringen av afrikanska och arabiska folkslag har resulterat i stora mängder sex- och våldsbrott.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0