Presskonferens eller inte presskonferens, det är frågan

Av Widar Nord den 27 april 2013 kl 01.58

Swe_eupress/CC-BY-NC-SA

Klockan två på långfredagens natt kom två tunga ryska bombplan typ Tu-22M3 på besök utanför Gotska sandön. Planen, som eskorterades av fyra högteknologiska jaktplan typ Su-27, var ute på flygtur för att öva kärnvapenbombning av Stockholm. Bara några mil utanför gränsen vände de.

Snart stod det klart att det svenska försvaret inte hade haft JAS-plan redo för att möta den ryska aktiviteten, trots att incidentberedskap ska vara redo dygnet runt enligt ett riksdagsbeslut. Istället blev det två danska jaktplan från Natos flygbas i Litauen som fick ge ryssarna sällskap utanför Gotland.

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll sig undan, och valde att inte överhuvudtaget kommentera händelsen. Däremot dök den en gång så hysteriske mink- och ubåtsjägaren Carl Bildt upp i media, där han förklarade att de svenska planen lika gärna kan stå på marken när Ryssland övar anfall mot Stockholm.

– Vi reagerar inte på allting, sade han till TT.

Mot bakgrund av detta blev många säkert förvånade när regeringen vid 16-tiden idag plötsligt kallade till blixtinsatt presskonferens i ett helt annat ärende. Statsminister Fredrik Reinfeldt tog plats i Rosenbad för att med allvarlig min tala till folket om någonting som uppenbarligen var mycket allvarligt.

Nämligen: En fotbollstränare för Fredrik Reinfeldts favoritlag Djurgårdens IF har valt att avgå sedan han, enligt egen uppgift, har hotats med stryk av huliganer.

Statsministern menar att fotbollsvåldet är ett hot mot samhället och lovar krafttag. Och enligt honom har presskonferensen inget med hans privata fotbollsintresse att göra.

– Vi vet alla att jag är Djurgårdssupporter. Jag vill understryka att jag hade stått här om tränaren och ordföranden i IFK Göteborg eller AIK hade avgått också, sade han inledningsvis på presskonferensen.

Och kanske har Fredrik Reinfeldt rätt. Men man kan också tycka att fotbollstränare, som ju som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande, "inte ska bli förvånade om sådant händer", för att använda en formulering som statsministern själv använde när han kommenterade våldsdåden mot Sverigedemokraterna i valrörelsen 2010.

Men framförallt kan man tycka att Fredrik Reinfeldt felprioriterar. Ty om Sverige inte förmår avvisa en Tu-22M3 på väg mot Stockholm i skarpt läge så lär det inte finnas många planhalvor kvar att spela på när ryssarna är klara med försvarshögkvarteret, som ju är granne med Djurgårdens hemmaplan.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.