Tumultet vid kongressen

Putins svar när NBC frågar om han är en mördare

Publicerad 15 juni 2021 kl 01.54

Utrikes. NBC, en nyhetskanal inom det amerikanska etablissemanget, anklagade Rysslands president Vladimir Putin för att beställa mord på politiska motståndare såsom opositions­aktivisten Aleksej Navalnyj.
 – Beställde ni mordet på kvinnan som sköts till döds av polisen i kongressen? löd Putins svar.

Gilla artikeln på Facebook

© Privat

Ashli Babbitt, 35, sköts till döds inne i kongress­byggnaden.

I intervjun rabblade NBC-journalisten Keir Simmons först upp olika personer som Vladimir Putins regering skulle ha "beställt" mord på. Bland dem journalisten Anna Politkovskaja, vars mördare dömdes av rysk domstol 2014, och Sergej Magnitskij, en överviktig rysk revisor som dog av ett gallstensanfall när han satt häktad för skattebrott i Moskva 2009.

Simmons frågade Putin om han hade beställt morden eller om de bara var ett sammanträffande att de skett.

– Nej. Vi har inte den här vanan, att döda folk, svarade Putin när NBC frågade om han hade beställt den påstådda "förgiftningen" av oppositionspolitikern Aleksej Navalny.

– Beställde ni mordet på den här kvinnan som gick in i kongressen och sköts till döds av polisen? undrade Putin vidare, och syftade på Trump-anhängaren Ashli Babbitt, 35, som sköts av en polis under upploppen i Washington den 6 januari.

Trots att Babbitt var obeväpnad när hon sköts till döds meddelade det amerikanska justitiedepartementet i april att polisen som sköt henne inte kommer att utredas för tjänstefel. Hans namn sekretessbelades också av myndigheterna.

Keir Simmons fortsatte dock att tjata om huruvida Putin är en mördare eller inte.

– Herr president, är du en mördare? undrade Simmons med teatral min.

Den ryske presidenten skrattade och konstaterade att USA:s journalister och andra politiska aktörer uppenbarligen gillar att bete sig som på film.

– När det gäller den här hårda retoriken så tror jag den är ett utfall av amerikansk kultur. I Hollywood finns vissa djupt underliggande företeelser – machoideal som bör ses som en del av filmkonsten. Men i USA är de en del av landets politiska kultur. Så är inte kulturen här. Sånt anses inte normalt här, sade Putin under intervjun från Kreml.


Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson får kritik för attack mot Ivar Arpi

"Vad har du själv gjort i politiken?" Nu anklagas S-ministern själv för att ha "släppt in halva Afrika och Mellanöstern".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.