Den 1 januari och den 1 februari 2019 träder ett antal lag- och förordningsändringar i kraft inom politiken för de så kallade nationella minoriteterna.
De nya reglerna syftar bland annat till att "stärka det grundläggande skyddet" för de nationella minoriteternas språk och kultur.
– I början av 2019 tar Sverige ett stort steg framåt för minoritetspolitiken. Nu måste alla Sveriges kommuner bedriva ett målinriktat arbete och rätten till förskola och äldreomsorg stärks, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Ändringarna i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk innebär bland annat att kommuner och landsting ska anta mål och riktlinjer för sitt "minoritetspolitiska" arbete. Andra ändringar rör rätten till förskola och annan pedagogisk verksamhet på minoritetsspråk.
Ändringarna innebär till exempel att rätten till förskola på minoritetsspråk ska avse en större del av verksamheten och att efterfrågan ska tydliggöras genom att vårdnadshavare ska tillfrågas om de önskar plats i förskola på minoritetsspråket.
Även rätten till äldreomsorg på minoritetsspråk påverkas av lagändringarna, som att rätten också här ska avse en större del av verksamheten och att den ska omfatta "den äldres behov av att upprätthålla sin kulturella identitet". Ändringarna innebär stärkta möjligheter till äldreomsorg på jiddisch och romani chib.
Grupperna ska ha "rätt till förskola och äldreomsorg på sitt eget minoritetsspråk", menar Löfvenregeringen.
Dessutom förlängs förordningen om statsbidrag till hälsofrämjande insatser riktade till romer till utgången av 2019. Denna skulle egentligen ha upphört att gälla vid utgången av 2018.
"Den ger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) uppdraget att fördela stöd med syftet att främja romers hälsa genom att ge civilsamhället och särskilt romska organisationer bättre förutsättningar att arbeta med hälsofrämjande insatser. MUCF ska särskilt prioritera projekt som t.ex. involverar romska flickor och kvinnor och ta hänsyn till projektets förutsättningar att ge upphov till långsiktiga effekter", skriver regeringen idag.