Covid-19 i Sverige
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringens åtgärd: Sänkta löner för anställda i drabbade branscher

Publicerad 4 mars 2020 kl 13.23

Inrikes. Enligt den senaste uppdateringen från Folkhälso­myndigheten har sammanlagt 35 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset. Regeringen vill nu lagstifta om kortare arbetstid och sänkt lön i branscher som drabbas av smittan.

Gilla artikeln på Facebook

På onsdagen hade 35 personer i Sverige har påvisats smittade av coronaviruset som ger covid-19. Bland annat har två nya fall har bekräftats i Västra Götalands­regionen.

Regeringen varnar nu för de ekonomiska effekterna av viruset.

– Det nya coronavirusets utbredning får inte bara humanitära konsekvenser utan även ekonomiska. Vi har betalat av på statsskulden och Sverige har starka offentliga finanser med möjlighet att vidta finanspolitiska åtgärder vid behov, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Lägesbedömningen just nu är att svensk BNP-tillväxt blir 0,3 procentenheter svagare i år än den annars hade varit på grund av virusutbrottet. På global nivå beräknas motsvarande siffra vara 0,5 procentenheter, vilket är en bedömning som delas av OECD.

De så kallade januaripartierna presenterar nu lagstiftning som ska förhindra massuppsägningar i drabbade branscher. Förändringarna innebär att den anställde får kortare arbetstid och lägre lön för att skyddas mot uppsägning, skriver SVT Nyheter.

Samtidigt ska regeringen kunna skjuta till skattemedel mot företag som drabbas. Reformen beräknas kosta 350 miljoner kronor per år.

– Vi följer utvecklingen noga och har nära kontakt med våra expertmyndigheter, företag och fackliga organisationer för att snabbt kunna agera om läget förändras, säger Magdalena Andersson.

De smittade i Sverige består nu av elva personer i Västra Götaland, 15 personer i Region Stockholm, tre personer i Region Jönköping, två personer i Region Uppsala, två i Region Värmland och två i Region Skåne.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0