Covid-19 i Sverige
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringens åtgärd: Sänkta löner för anställda i drabbade branscher

Publicerad 4 mars 2020 kl 13.23

Inrikes. Enligt den senaste uppdateringen från Folkhälso­myndigheten har sammanlagt 35 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset. Regeringen vill nu lagstifta om kortare arbetstid och sänkt lön i branscher som drabbas av smittan.

Gilla artikeln på Facebook

På onsdagen hade 35 personer i Sverige har påvisats smittade av coronaviruset som ger covid-19. Bland annat har två nya fall har bekräftats i Västra Götalands­regionen.

Regeringen varnar nu för de ekonomiska effekterna av viruset.

– Det nya coronavirusets utbredning får inte bara humanitära konsekvenser utan även ekonomiska. Vi har betalat av på statsskulden och Sverige har starka offentliga finanser med möjlighet att vidta finanspolitiska åtgärder vid behov, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Lägesbedömningen just nu är att svensk BNP-tillväxt blir 0,3 procentenheter svagare i år än den annars hade varit på grund av virusutbrottet. På global nivå beräknas motsvarande siffra vara 0,5 procentenheter, vilket är en bedömning som delas av OECD.

De så kallade januaripartierna presenterar nu lagstiftning som ska förhindra massuppsägningar i drabbade branscher. Förändringarna innebär att den anställde får kortare arbetstid och lägre lön för att skyddas mot uppsägning, skriver SVT Nyheter.

Samtidigt ska regeringen kunna skjuta till skattemedel mot företag som drabbas. Reformen beräknas kosta 350 miljoner kronor per år.

– Vi följer utvecklingen noga och har nära kontakt med våra expertmyndigheter, företag och fackliga organisationer för att snabbt kunna agera om läget förändras, säger Magdalena Andersson.

De smittade i Sverige består nu av elva personer i Västra Götaland, 15 personer i Region Stockholm, tre personer i Region Jönköping, två personer i Region Uppsala, två i Region Värmland och två i Region Skåne.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Nästan ingen är fattig i Sverige

I Rumänien har 4 av 10 inte råd med det grundläggande.. EU:s indikationer på fattigdom mäter hur många som har tillgång till internet, äger två par skor, kan ta en veckas semester mm.0 

Per Bolunds vräkiga "körglädje"-video om elbåtar får kritik

Birger Schlaug: "Miljövidrigt".. Vräkiga tekniska lösningar är ingen lösning på miljöproblemen, enligt MP-veteranen.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0