Bostadsbubblan
Stefan Ingves.

Riksbanken hotar trycka pengar till bankerna

Publicerad 4 december 2014 kl 20.37

Ekonomi. Riksbanken anser att inflationen i Sverige är för låg och införde därför nyligen nollränta för att öka utlåningen. Nu flaggar riksbankschefen Stefan Ingves för fler drastiska åtgärder för att ytterligare tvinga ned värdet på den svenska kronan.

Gilla artikeln på Facebook

I en intervju med Dagens Industri säger Ingves att ett alternativ skulle kunna vara att sänka styrräntan ännu mer, alltså till under nuvarande noll procent. Men han överväger också andra alternativ.

– Det första skulle vara att skjuta räntehöjningarna längre in i framtiden. Räcker inte det får vi öka mängden pengar, säger han till tidningen enligt SvD.

Ett sätt skulle enligt Ingves vara att köpa värdepapper. Ett annat att låna ut nyskapade pengar till banker som i sin tur kan låna ut till hushåll och företag.

Anledningen till de möjliga åtgärderna är att Riksbanken har ett så kallat inflationsmål, som går ut på att inflationen ska vara på 2 procent.

Stefan Ingves erkänner samtidigt i intervjun att det är ett stort problem att de svenska hushållens skulder blir allt högre.

De svenska storbankerna ser i år ut att göra vinstrekord. För första gången förväntas de fyra största bankerna göra en sammanlagd vinst på över 100 miljarder kronor under 2014.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Terrormisstänkte mannen kom till Sverige 2018

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.