Bostadsbubblan
Stefan Ingves.

Riksbanken hotar trycka pengar till bankerna

Publicerad 4 december 2014 kl 20.37

Ekonomi. Riksbanken anser att inflationen i Sverige är för låg och införde därför nyligen nollränta för att öka utlåningen. Nu flaggar riksbankschefen Stefan Ingves för fler drastiska åtgärder för att ytterligare tvinga ned värdet på den svenska kronan.

Gilla artikeln på Facebook

I en intervju med Dagens Industri säger Ingves att ett alternativ skulle kunna vara att sänka styrräntan ännu mer, alltså till under nuvarande noll procent. Men han överväger också andra alternativ.

– Det första skulle vara att skjuta räntehöjningarna längre in i framtiden. Räcker inte det får vi öka mängden pengar, säger han till tidningen enligt SvD.

Ett sätt skulle enligt Ingves vara att köpa värdepapper. Ett annat att låna ut nyskapade pengar till banker som i sin tur kan låna ut till hushåll och företag.

Anledningen till de möjliga åtgärderna är att Riksbanken har ett så kallat inflationsmål, som går ut på att inflationen ska vara på 2 procent.

Stefan Ingves erkänner samtidigt i intervjun att det är ett stort problem att de svenska hushållens skulder blir allt högre.

De svenska storbankerna ser i år ut att göra vinstrekord. För första gången förväntas de fyra största bankerna göra en sammanlagd vinst på över 100 miljarder kronor under 2014.


Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.